Concursul „Lăudaţi pe Domnul” în Mitropolia Banatului

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 13 Octombrie 2023

Joi, 12 octombrie, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Iosefin din Timișoara s‑a desfășurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, etapa mitropolitană a Festivalului‑concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”.

Concursul, ajuns la a XV‑a ediție, a reunit Grupul psaltic „Imnos” al Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara și Corul bărbătesc al Seminarului Teologic Ortodox din Arad.

Proba de concurs în această etapă a constat în interpretarea a două piese psaltice, o piesă impusă din repertoriul lui Macarie Ieromonahul și o piesă la alegere din repertoriul compozitorilor români, Anton Pann sau Dimitrie Suceveanu.

Comisia de jurizare a fost alcătuită din preotul prof. univ. dr. Vasile Stanciu de la Facultatea de Teologie din Cluj‑Napoca ‑ președinte, preotul conf. univ. dr. Sorin Dobre de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” Sibiu; și arhidiaconul prof. Nicușor Lăzărică de la Liceul Teologic Ortodox din Târgu Jiu.

În urma deliberării membrilor juriului, a fost desemnat câștigător corul din Arad, care va reprezenta Mitropolia Banatului la etapa națională a concursului, ce va avea loc la București, în data de 27 octombrie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Din partea Centrului mitropolitan, corurile participante au primit diplome și premii, ce au constat în cărți.