Condiții de solicitare a urnei speciale

Data: 05 Iunie 2024

La alegerile locale și europarlamentare de duminică, 9 iunie, fiecare secţie de votare va avea pregătită o urnă specială care va putea fi solicitată de cetăţenii care nu se pot deplasa sau care au dificultăţi majore în a se prezenta la secţia de votare. Cererile pentru urna mobilă pot fi depuse prin mijloace electronice sau prin intermediul unei alte persoane inclusiv în ziua alegerilor, recomandat până la ora 14:00. În secţiile de votare din străinătate nu se utilizează urna specială.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, care a prezentat săptămâna trecută într-o conferință de presă procedura de vot la alegerile din 9 iunie, votarea va începe la 7:00 dimineaţa şi se va încheia la ora 22:00, cu posibilitatea de prelungire a procesului, în mod excepţional, până la ora 23:59, în cazul în care mai sunt votanţi la rând.

La alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului. Pentru a vota, alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei un set de cinci buletine de vot (pentru Parlamentul European, pentru preşedintele Consiliului Judeţean/primarul general al Capitalei, pentru Consiliul Judeţean/Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru primarul localităţii/de sector şi pentru Consiliului local/de sector).

Greblă a completat că în fiecare secţie de votare va fi o urnă specială care va putea fi cerută de cetăţenii netransportabili sau de cei care nu se pot prezenta la secţia de votare. Solicitările vor putea fi depuse chiar şi în duminica alegerilor, până la „o oră rezonabilă”, recomandată fiind ora 14:00.

Măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din 9 iunie au fost stabilite de Biroul Electoral Central. Astfel, pot solicita urna mobilă alegătorii netransportabili, cei internaţi în spital, într-un cămin pentru vârst­nici, persoanele arestate preventiv, în arest la domiciliu şi aflate în închisoare, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, prevede hotărârea BEC.

Cererile pentru urna specială trebuie să fie datate şi semnate olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi vor cuprinde, obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, adresa imobilului unde solicită urna, seria şi numărul actului de identitate, numărul de telefon, precum şi scrutinele la care vrea să voteze. Vor fi însoţite de copii ale oricărui act care califică alegătorul drept netransportabil. Nu este obligatorie prezentarea unei adeverinţe eliberate de medicul de familie.

BEC recomandă ca cererile să fie depuse la biroul electoral al secţiei de votare competent în preziua votării, în intervalul orar 18:00-19:00, iar în ziua votării nu mai târziu de ora 14:00. (C. Z.)