Conferinţă a clericilor din Protopopiatul Arad

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 10 Iunie 2021

În prezența Înaltprea­sfinți­tului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și a Preasfinţitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, preoții de la parohiile din cuprinsul Protopopiatului Arad s-au întâlnit în conferința semestrială. Întâlnirea a avut loc luni, 7 iunie, la Centrul misionar-pastoral al Parohiei Arad - Grădişte I, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.

Lucrările au început cu slujba de Te Deum, săvârşită de Prea­sfinţitul Părinte Emilian Crișanul. În continuare, părintele protopop Flavius Petcuț i-a salutat pe cei prezenţi, evidențiind bucuria revederii față către față. Cu această ocazie, preoţii prezenţi i-au adresat Arhiepiscopului Aradului mesaje de felicitare, cu prilejul împlinirii vârstei de 85 de ani. Ierarhul a mulţumit pentru urări, adresând totodată un mesaj de deschidere în care a vorbit despre provocările pastorale cu care se confruntă românii din diasporă, provocări ce se resimt și în viața pastorală a parohiilor arădene, fiind invocată dreapta măsură în aplicarea iconomiei și a acriviei, mai ales în privința dispenselor pentru căsătorie.

Părintele prof. dr. Lucian Farca­șiu, de la Facultatea de Teologie Orto­doxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a prezentat referatul intitulat „Comunitățile de credincioși orto­docși români din afara grani­țelor țării”, evocând câteva coordonate care au accentuat istoricul, evoluția, activitatea misionară, organizarea canonică și direcțiile pastorale existente în diaspora românească actuală. În cadrul conferinţei a fost prezentat şi volumul de pastorale „Vestire de praznic” al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop ­Timotei, apărut la Editura Arhiepiscopiei Aradului, având prefaţa semnată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.