Conferință a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, la ASCOR Arad

Un articol de: Ziarul Lumina - 20 Martie 2019

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a susţinut luni, 18 martie, în sala festivă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, la invitația președintelui filialei Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) filiala Arad, Cătălin-Iulian Drăgan, conferinţa cu tema „Acatistul Maicii Domnului”.

Evenimentul a fost primul din șirul de conferințe organizate de ASCOR Arad din această perioadă a Postului Mare. Aula facultăţii s-a umplut de participanţi, majoritatea dintre ei fiind tineri. Între aceştia s-au numărat şi clerici, părinți consilieri de la Centrul Eparhial, cadre didactice ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă și ale Seminarului Teologic Ortodox, alți preoți parohi din Arhiepiscopia Aradului.

În prima parte a întâlnirii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre analiza din punct de vedere religios, literar, etimologic și istoric al Acatistului Bunei Vestiri, afirmând că „acest Acatist reprezintă sinteza sărbătorii în sine, traducerea lui neputându-se adapta limbii noastre române, din originalul grecesc”. Ierarhul a arătat că „versurile catavasiei de la sărbătoarea Bunei Vestiri («Pe ai tăi cântăreți, Născătoare de Dumnezeu, izvorul cel viu și îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întărește-i întru dumnezeiască mărirea ta, cununilor măririi învrednicindu-i»), ne învață că prin darurile Maicii Domnului, aceasta ne întărește în credința noastră față de Dumnezeu, astfel, întreaga slujbă a Acatistului, cu cele douăzeci și patru de litere ale alfabetului grecesc, ne descrie, mai întâi, Buna Vestire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, vizita Fecioarei la Elisabeta, care, așa cum este cunoscut, avea să-l nască după câteva săptămâni pe Cinstitul Înaintemergător. De asemenea, Acatistul Bunei Vestiri se referă la săltarea pruncului în pântecele Elisabetei și la cuvintele prin care o fericește pe Fecioara”.

În a doua parte a conferinței, au urmat o serie de întrebări adresate din public care au primit răspuns din partea Înalt­preasfințitului Părinte Timotei. Moderatorul conferinței a fost studentul Marius Danciu, care la finalul conferinței a mul­țumit, pe de o parte, Înalt­preasfințitului Părinte Arhiepiscop pentru acceptarea invi­tației și pentru conferința sus­ținută, și pe de altă parte, tuturor celor prezenți. (Radu-Mihai Popoviciu)