Conferință a Preasfințitului Părinte Episcop Macarie, la Baia Mare
Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, s-a aflat miercuri, 10 aprilie, la Baia Mare pentru a susține o conferință, la invitația tinerilor din cadrul Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR). Conferința a avut titlul „Pocăinţa şi adevărul lucrurilor” și s-a încadrat în tematica specifică a perioadei Postului Mare.
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, au oficiat slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de elevii Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. După slujba Canonului cel Mare, Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de strana Catedralei, împreună cu un grup de diaconi şi teologi băimăreni. La chinonic a cântat eleva seminaristă Marcela Latiş. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Marius Florin Bizău.
După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a susţinut în faţa tinerilor din cadrul Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Baia Mare şi a celorlalţi credincioşi conferinţa cu titlul „Pocăinţa şi adevărul lucrurilor”.
Numit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin „pelerinul Europei creştine”, pentru că are o suprafaţă de păstorire foarte largă, de la ţările din Nordul Europei până în Groenlanda, fiind mereu pelerin pe la parohiile ortodoxe româneşti şi cunoscut în România pentru conferinţele pe care le susţine mai ales în Transilvania, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie, a vorbit la început tinerilor despre pocăinţă: „În această perioadă a Postului Mare lucrăm adânc pocăinţa, spovedindu-ne înaintea Mântuitorului Iisus Hristos prin slujitorii Altarului de toate păcatele pe care le săvârşim. Nu mergi să te spovedeşti la preot, mergi să te spovedeşti înaintea Mântuitorului Iisus Hristos. Sigur, preotul este un martor, aşa cum se spune şi în taina spovedaniei, cel care primeşte înaintea Domnului mărturisirea şi care îţi pune un diagnostic. Aşa cum medicul îţi pune un diagnostic şi îţi dă un tratament, aşa şi preotul, purtător al harului preoţiei, este cel care pune un diagnostic celui care se spovedeşte şi apoi rânduieşte un canon pentru vindecare, pentru îndreptare”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie le-a vorbit apoi credincioşilor despre originea tainei pocăinţei: „Taina pocăinţei îşi are începutul după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, când Domnul Însuşi a suflat asupra Apostolilor şi le-a zis: «Luaţi Duh Sfânt. Cărora veţi ierta păcatele vor fi iertate şi cărora le veţi ţine vor fi ţinute şi în Ceruri». Deci, atunci a instituit taina preoţiei, dându-le Apostolilor puterea de a lega şi dezlega în harul preoţiei. Este taina pe care a rânduit-o Hristos în Biserică, a împărtăşit-o Apostolilor, iar Apostolii, la rândul lor, şi-au pus mâinile peste ucenicii lor, iar ucenicii Apostolilor peste ucenicii acestora şi acest har s-a transmis din generaţie în generaţie prin ceea ce noi numim succesiunea apostolică”.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie le-a vorbit celor prezenţi despre adevărul lucrurilor: „Noi, creştinii, credem că există adevărul lucrurilor. Adică credem că există un adevăr, nu mai multe. Un adevăr despre ştiinţă şi despre existenţă. Acest adevăr al lucrurilor este înrădăcinat în Hristos, Cel care este Adevărul, Calea şi Viaţa”.
Apoi, Preasfinţitul Episcop Macarie a prezentat mai multe aspecte asupra temei, iar la final a răspuns întrebărilor adresate de tinerii ASCOR.