Conferința cadrelor didactice de religie şi teologie din Eparhia Oradiei
Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost vineri, 13 mai, gazda conferinței de primăvară dedicată profesorilor de religie şi teologie din Eparhia Oradiei. La finalul conferinței, în cadru festiv, a avut loc premierea câștigătorilor Concursului naţional de creaţie „Biserica și Școala din sufletul meu”, în Episcopia Oradiei.
Prima parte a întâlnirii a avut loc în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”, unde cadrele didactice au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum, săvârșite de pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei și directorul Liceului Ortodox, împreună cu pr. Simion Goga, inspector eparhial pentru Cateheză și cu pr. prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina religie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie și la slujba Te Deum-ului au fost date de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de către arhid. prof. Ștefan Lakatos.
După Sfânta Liturghie, cadrele didactice au participat, în sala festivă a liceului, la conferința propriu zisă, unde, în prezența Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, pr. prof. Florin Negruțiu a prezentat referatul cu titlul „Rolul educației religioase a tineretului creștin ortodox”, temă ce se înscrie în contextul proclamării „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti” în Patriarhia Română.
În cuvântul de binecuvântare, PS Episcop Sofronie și-a exprimat bucuria de a fi împreună cu profesorii de religie din Eparhia Oradiei, pe care i-a felicitat pentru munca pe care o depun la catedră și nu numai, îndemnându-i să rămână consecvenți și dedicați vocației pe care o au, în pofida vitregiei vremurilor și a atacurilor perfide care vin asupra Bisericii Ortodoxe Române, convinși fiind că Biserica strămoșească a rezistat întotdeauna în istorie, având o extraordinară capacitate de apărare și de regenerare atunci când a fost prigonită.
Pr. prof. Radu Rus a mulțumit ierarhului pentru purtarea de grijă față de învățământul religios și față de învățământul teologic de grad preuniversitar și universitar, apoi a anunțat că pe 28 mai, în Oradea, va avea loc o întâlnire a tineretului creștin ortodox, la care vor participa peste 500 de tineri din Eparhia Oradiei. Tinerii vor lua parte la un amplu și variat program liturgic, cultural şi educativ, oferit de către Episcopia Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Consiliul Județean Bihor.
Premierea elevilor în cadru festiv
La finalul conferinței, în cadru festiv, a avut loc premierea câștigătorilor Concursului naţional de creaţie „Biserica și Școala din sufletul meu”, desfăşurat în întreaga Patriarhie Română cu ocazia „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”. Astfel, în Episcopia Oradiei, etapa eparhială a concursului a fost câștigată de copiii şi tinerii din Parohia Tinca, coordonați de parohul Mihai Iancu şi profesoara Mărioara Balog. Aceştia vor reprezenta Eparhia Oradiei la București, la etapa națională a acestui concurs, pe data de 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Catedrala Patriarhală, la Sfânta Liturghie în cadrul căreia va avea loc şi festivitatea de premiere.
Premiul al doilea a fost obţinut de copiii din Parohia Husasău de Criş, coordonaţi de parohul Ioan Mircea Ghitea şi profesorul Cristian Copil, iar locul al treilea a fost ocupat de copiii şi tinerii din Parohia Sârbi, pregătiţi de către parohul Florian Moisa şi profesoara Mariana Alb. Au mai fost acordate şi nouă menţiuni. Elevii au fost răsplătiţi cu diplome, cărți şi dulciuri, oferite de către PS Episcop Sofronie.
De asemenea, Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a primit din partea Episcopiei Oradiei, prin pr. Simion Goga, inspector pentru cateheza parohială, o icoană, în semn de preţuire, mulţumire şi recunoştinţă pentru sprijinul acordat proiectelor educative şi de tineret ale Eparhiei Oradiei.
Pr. Simion Goga a mulţumit, de asemenea, PS Episcop Sofronie, pentru întreaga coordonare a proiectelor catehetice ale Eparhiei şi pentru atenţia acordată educării copiilor şi tinerilor, precum şi parohilor, profesorilor de religie şi părinţilor copiilor, pentru interesul arătat şi pentru implicarea în proiectul „Biserica şi Şcoala din sufletul meu”.
La final, PS Episcop Sofronie a adresat un cuvânt de binecuvântare copiilor şi tinerilor prezenţi, îmbrăcați în costume populare specifice Bihorului: „Vedem că sămânța pe care o semănăm rodește, holda crește, lui Dumnezeu Îi place, și pe noi ne bucură. Toate aceste frumuseți nu ar fi cu putință, însă, fără devotamentul, spiritul de sacrificiu și dragostea profundă a părinților care v-au născut și v-au crescut. Fără dragostea mamelor voastre, a părinților voștri, a bunicilor, a celor dragi care v-au învățat pentru prima oară în viață să vă rugați, să mergeți la biserică, să vă primeniți pentru întâlnirea cu Hristos, nu ați fi ajuns aici. Pe lângă dragostea părinților voștri ați primit și prețuirea profesorilor voștri și a preoților din parohiile voastre, din care faceți parte. Este o ocrotire atât de sfântă și de necesară pentru voi care sunteți gingași ca niște flori. Aveți nevoie de dragostea Bisericii, fie că este vorba de preoții, profesorii sau părinții voștri. Toți vă iubesc și toți vă iubim, așa cum ne-a învățat Biserica. Oricâte dificultăți veți întâlni în viață, nu uitați că nu sunteți singuri, că aveți în jurul vostru o lumină mare, dragostea sfântă de la Dumnezeu, pe care o primiți prin părinții, profesorii și preoții voștri”.
Pe lângă profesorii de religie din Eparhia Oradiei, la eveniment a participat și corpul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ep. Dr. Vasile Coman” din Oradea, în frunte cu pr. prof. dr. Dumitru Megheșan, decanul acestei facultăți.