Conferinţă cu preoţii din sectorul 4 despre administrarea cimitirelor parohiale

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 05 Iulie 2021

Sectorul Cimitire, monumente și servicii funerare al Arhi­episcopiei Bucureştilor a organizat vineri, 2 iulie, o conferinţă cu preoții din cadrul Protoieriei Sector 4 Capitală, care au în administrare cimitire parohiale. Întâlnirea, prezidată de părintele consilier eparhial Ginel Aurelian Ivan, s-a desfă­șurat în Sala „Centenar” a sediului Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cadrul şedinţei, părintele consilier a expus principalele caracteristici ale Actului de concesiune pentru locurile de înmormântare, subliniind necesitatea omogenizării acestui document în toate cancelariile cimitirelor parohiale și mănăstirești din Arhiepiscopia Bu­cureștilor. „Actul de concesiune oferă concesionarului doar un drept de folosință, nu și unul de proprietate, locul de înmormântare rămânând întotdeauna în proprietatea parohiei sau mănăstirii. Fiind o problemă ce suscită interes, discu­țiile au continuat pe seama unor situații diferite întâlnite în cimitirele pe care le administrează preoții parohi din Protoieria Sector 4 Capitală, căutându-se rezolvări prin aplicarea Regulamentului cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română”, a spus părintele Ginel Aurelian Ivan.

Totodată, în cadrul discuţiilor, părintele consilier eparhial a reiterat invitația de participare la concursul „Cimitirul anului”, fiind o ocazie în care cimitirele pot fi puse în valoare, datorită florilor cu care sunt împodobite mormintele sau curățeniei ce trebuie repetată după această perioadă ploioasă.