Conferinţa „Cuvântul Crucii“, de la comunitate la comuniune
Duminică, 25 februarie 2018, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii din Iaşi, a avut loc conferinţa „Cuvântul Crucii", organizată de Complexul Muzeal Naţional „Moldova" în parteneriat cu Arhiepiscopia Iaşilor, Asociaţia „ELEON" şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi. Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
În cadrul manifestării, au susţinut prelegeri părintele prof. univ. dr. Constantin Coman, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul" din Bucureşti, dar şi cercet. şt. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, moderatorul evenimentului fiind eseistul dr. Costion Nicolescu. Conferinţa „Cuvântul Crucii" a avut rolul de a dezvolta, tematic, proiectul expoziţional „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani", aflat în derulare la Muzeul de Artă până în data de 4 martie 2018.
În cadrul discursului său, părintele profesor Constantin Coman a adresat câteva gânduri cu privire la acest proiect: „Gândul acestei expoziţii cred că este de la Dumnezeu. De aceea, este îmbucurător, iar El va lucra din ce în ce mai mult şi mai vizibil. Crucea este totul pentru noi, este simbol, este recapitulare, este semn, este pecete, este peste tot, ne umple viaţa. Ne spune mult despre felul în care noi ne raportăm la Sfânta Cruce. Ea este pentru noi, creştinii, soluţia, în sensul cel mai plenar al cuvântului. Este calea izbăvitoare, este parcursul, direcţia înspre care trebuie să mergem pentru a ne împlini, pentru a ajunge la deplinătatea vieţii şi pentru a ajunge la mântuire, pentru a păşi în Împărăţia lui Dumnezeu."
De asemenea, în prelegerea sa, Bogdan Tătaru-Cazaban a mulţumit organizatorilor pentru prilejul de a fi alături de public în cadrul acest eveniment: „Aş vrea să mulţumesc înainte de toate celor care m-au invitat şi au prilejuit această întâlnire cu dumneavoastră. De asemenea, în mod special membrilor şi reprezentanţilor Asociaţiei „Eleon" care au făcut posibil acest eveniment în splendidul Palat al Culturii de la Iaşi, graţie expoziţiei pe care o aveţi la îndemână cu operele marilor artişti români, aşa cum domnul Costion Nicolescu a spus. Totodată, vreau să vă mulţumesc dumneavoastră pentru îngăduinţa pe care o aveţi faţă de mine şi faţă de noi, de a petrece această a doua parte, spre seară deja, a Duminicii Ortodoxiei, în jurul unei teme care cred că este tema vieţii oricărui creştin şi este tema cea mai potrivită pentru această perioadă."
La finalul discursurilor, publicul prezent în sală a avut posibilitatea de a adresa invitaţilor diverse întrebări cu referire la tema conferinţei. Expoziţia proiectului „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani" a început la mijlocul lunii ianuarie 2018, iar vernisajul va fi public în sălile Palatului Culturii până pe data de 4 martie a.c.