Conferința de primăvară a preoților din Protopopiatul Dej

Un articol de: Pr. Costinel Șoaită - 20 Mai 2019

La Dej a avut loc în 16 mai conferinţa de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Dej, la care a participat şi Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită în biserica Parohiei Dej I, de către preoții Protopopiatului Dej, după care a avut loc slujba de Te-Deum, în prezența ierarhului. Conferința „Sate şi oameni. Practici, discursuri şi politici culturale” a avut loc în Sala „Protopop Teofil Herineanu”, fiind sus­ținută de dr. Cosmina Timoce-Mocanu, cercetător științific la Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române Filiala Cluj. Părintele Mitropolit Andrei a ilustrat satul tradițional românesc, oglindit în poeziile poeților români. 

Cu acest prilej a fost prezentat dascălul dejean prof. Iosif Bâtiu, de către pr. Pop Silviu, care a evidențiat dragostea față de școala românească și elevi și activitatea monografică a profesorului. Pr. Tecar Sabin a prezentat o poezie proprie, în care a fost evocat satul românesc. 

Pr. Bogdan Ivanov, consilier cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a transmis noutățile administrative, iar la final, protopopul Ioan Buftea a îndemnat preoții „să fie la înălțimea demnității înain­tașilor care au slujit atât satul românesc, cât și Biserica Străbună”.