Conferinţă dedicată apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 11 Mai 2017

La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci”-Caraiman, Buşteni, a avut loc ieri, 10 mai, Conferinţa „Spe­ranţă întru credinţă”, organizată de Penitenciarul Ploieşti în colaborare cu Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a citit mesajul Patriarhului României, intitulat „Lumina credinţei lor jertfelnice a biruit întunericul regimului ateu”.

Conferinţa „Speranţă întru credinţă” a avut ca scop comemorarea apărătorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist, precum şi menţinerea vie a memoriei celor care au contribuit, prin sacrificiul lor, la păstrarea valorilor şi tradiţiilor creştine ortodoxe în ţara noastră. Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci” din Caraiman de un sobor de preoţi slujitori în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi cu slujba Parastasului pentru mărturi­sitorii Ortodoxiei în temniţele comuniste. „Astfel de ma­nifestări sunt importante, pentru că în felul acesta se vede cât de bine a fost primită în societatea românească decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a declara 2017 «Anul come­morativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunis­mului în Patriarhia Română». Spre bucuria noastră, vedem că multe instituţii au organizat astfel de manifestări până la ora aceasta şi ele sunt necesare, pentru a nu se uita eroismul şi fidelitatea unei generaţii întregi, din anii ‘50, ‘60, ‘70, dar şi până la prăbuşirea comunismului în ţara noastră, a unei generaţii căreia, aşa cum spune şi titlul conferinţei de astăzi, credinţa le-a menţinut în suflet speranţa că în cele din urmă vor fi biruitori”, ne-a declarat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Obiectivele specifice ale conferinţei au fost conştientizarea importanţei sacrificiului apărătorilor Ortodoxiei în păstrarea valorilor creştin-ortodoxe din România; regăsirea identităţii creştin-ortodoxe; diversificarea şi extinderea reţelei de suport social prin stabilirea de contacte şi încheierea de colaborări cu instituţii care pot oferi susţinere persoanelor aflate în detenţie; sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica sistemului penitenciar şi creşterea eficienţei intervenţiei recuperative derulate de specialiştii unităţilor de detenţie, printr-un efort concertat atât din partea acestora, cât şi a colaboratorilor externi. „Pentru noi este un eveniment inedit, un eveniment pe care l-am planificat de mai mult timp, mai ales că Sfântul Sinod a declarat anul 2017 ca an al apărătorilor credinţei ortodoxe în timpul comunismului. Pentru sistemul penitenciar, conferinţa de astăzi reprezintă un moment de readucere aminte a tuturor jertfelor care au fost depuse în numele credinţei”, ne-a spus subcomisar de penitenciare Magdalena Toma, director adjunct al Penitenciarului Ploieşti. La eveniment au mai fost prezenţi: Ioana Mădălina Lupea, prefectul judeţului Prahova; pr. prof. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu; arhim. David Petrovici, stareţul Mănăstirii Caraiman; pr. coord. Florin Smarandi - Administraţia Naţională a Penitenciarelor.