Conferință dedicată cărții vechi la Biblioteca Centrală Universitară

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 27 Septembrie 2024

Sala de Consiliu „Al. Tzigara‑Samurcaș” a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Capitală a organizat astăzi, 27 septembrie, conferința „Veteres libri, vetera manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile”, organizată în cadrul unui parteneriat de tradiție de instituția amintită și de Biblioteca Sfântului Sinod. În cadrul manifestării culturale, ajunsă la a doua ediție, au fost prezentat lucrări privind activitatea de studiere a manuscriselor vechi, precum și modul în care acestea au influențat cultural și lingvistic societatea românească de‑a lungul secolelor.

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, personalitate marcantă în istoria tipăriturilor din Țările Române prin implicarea decisivă în introducerea limbii române în cult și dezvoltarea meșteșugului tipografic în Țara Românească, Biblioteca Centrală Universitară, în colaborare cu Biblioteca Sfântului Sinod, a găzduit conferința „Veteres libri, vetera manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile”, care face parte din manifestările prilejuite de cea de‑a 13‑a ediție a Festivalului „Strada de C’Arte”.

În deschiderea conferinței, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare, a rostit un cuvânt de întâmpinare în care a prezentat cadrul desfășurării și agenda evenimentului, aducând și mulțumiri tuturor celor care s‑au implicat pentru organizarea lui.

În continuare, părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a rostit un cuvânt de bun-venit, prezentând obiectivele acestei ediții a conferinței.

„Îl cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul și am ales ca, împreună cu Biblioteca Centrală Universitară din București, să‑l omagiem pe cel care a dus tiparul românesc pe culmile binemeritate, care a adus limba română în Biserică și mesajul dumnezeiesc în inimile oamenilor. De aceea, această conferință dedicată istoriei cărții rare și prețioase, cărții vechi românești, reunește cercetători, specialiști, care nu sunt mulți, dar sunt foarte dornici să împărtășească rezultatele cercetărilor pe care le desfășoară cu migală în ceea ce privește cartea veche și cartea rară. (...) Programul este bogat. Faptul că sunt prezenți istorici ai cărții foarte cunoscuți, veniți de departe, arată că simțim nevoia de a ne întâlni, de a ne împărtăși ideile, de a ne consulta, pentru că lipsesc aceste întâlniri. Ne străduim ca în fiecare an de acum încolo, în preajma sărbătorii Sfântului Antim, în cadrul Festivalului «Strada de C'Arte» să organizăm aceste sesiuni binevenite”, a spus părintele arhimandrit.

Partea introductivă a mai cuprins o alocuțiune a dr. ing. Doina Banciu, președinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, care a apreciat inițiativa organizării acestui eveniment prin care se pune în valoare cartea veche.

Lucrările propriu‑zise ale conferinței s‑au desfășurat în cadrul a două sesiuni, fiind prezentate 11 comunicări științifice semnate de academicieni, profesori, cercetători și specialiști, care au expus rezultatele demersurilor de cercetare în domeniul cărții și manuscriselor vechi. De asemenea, programul a cuprins și vernisarea expoziției „Însemnări pe cărți românești vechi”, încheindu-se cu lansarea a două noi lucrări, „Carte de cult și obiect de artă: tipăriturile slave din Biblioteca Sfântului Sinod” (Editura Cuvântul Vieții, București, 2024), semnată de arhim. Policarp Chițulescu, respectiv „Gravorul Mihail Strilbițchi” (Editura Mega, Cluj‑Napoca, 2024), semnată de Anca Elisabeta Tatay și Cornel Tatai‑Baltă.