Conferinţă dedicată restaurării bisericilor monument istoric, la Deva
În cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei a avut loc luni, 20 februarie, în prezenţa Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, o sesiune de lucru care a avut ca obiectiv prezentarea modalităților și etapelor necesare obținerii de fonduri nerambursabile europene pentru restaurarea și promovarea bisericilor monument istoric din cuprinsul eparhiei hunedorene.
La eveniment au participat preoţii din eparhie care administrează biserici-monument istoric, iar cu această ocazie a fost prezentat un proiect de finanțare europeană care este deja aprobat pentru restaurarea și valorificarea bisericii de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Boz.
Conferința de prezentare a început cu un cuvânt de binecuvântare rostit de către Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, prilej cu care i-a îndemnat pe cei prezenți să se înarmeze cu multă răbdare și să abordeze cu multă implicare și responsabilitate această problematică sensibilă a restaurării bisericilor-monument istoric din cuprinsul eparhiei”.
Apoi, părintele Florin Dobrei, consilier cultural în cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei, a prezentat un scurt istoric al bisericilor monument istoric din județul Hunedoara, iar părintele Gabriel Miricescu, consilier juridic în cadrul aceleiași instituții, a prezentat cadrul juridico-legal care se poate aplica pentru obținerea fondurilor nerambursabile europene în această direcție de restaurare a bisericilor aflate în patrimoniul cultural din cuprinsul eparhiei hunedorene.
De asemenea, părintele Dacian Popescu, parohul comunității din Boz, a explicat, cu ajutorul unei videoproiecţii, etapele pe care le-a parcurs în elaborarea şi implementarea proiectului de restaurare.
Sesiunea de lucru a continuat cu prelegeri susținute de mai mulți specialiști din domeniul restaurării monumentelor istorice, care au oferit informații de ordin tehnic, specifice atât demersurilor întreprinse în vederea realizării documentației tehnice, precum și a cadrului legislativ ce trebuie împlinit pentru a accesa fonduri europene nerambursabile.
La final, a fost prezentat un ghid realizat la inițiativa PS Episcop Gurie și realizat de arhitecta Raluca Munteanu, intitulat „Biserici de lemn – Ghid pentru lucrări obișnuite de întreținere și reparații”, ghid destinat comunităților rurale din România care doresc să utilizeze și să întrețină corect bisericile de lemn din satele lor.