Conferinţă dedicată Zilei Holocaustului

Un articol de: Pr. Doru Marcu - 11 Octombrie 2018

La invitația părintelui diac. prof. dr. Ionuț Adrian Pătularu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Craiova, doi invitați de seamă ai comunității evreiești din Craiova au venit marți, 9 octombrie, în mijlocul elevilor seminariști pentru a comemora istoria Holocaustului evreilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Primul vorbitor a fost prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, reputat chirurg pediatru craiovean, de origine evreiască, actualul preșe­d­inte al Comunității evreiești din Craiova. Cel de-al doilea invitat de onoare a fost doctorul Francisc Abraham, în calitate de vicepre­ședinte al Comunității evreiești craiovene.

În aproximativ o oră, dl Sabetay a făcut o radiografie a ceea ce s-a întâmplat în perioada Holocaustului și a ținut să precizeze că omenirea nu are voie să uite această pagină urâtă din istoria neamurilor. Îndemnul către elevii seminariști a fost acela de a deveni tineri ai cărții, ai educa­ției. Dacă vrem să fim cunoscători ai religiei, trebuie să fim mai întâi cunoscători ai istoriei, iar prin definiția sa, preotul are datoria de a fi alături de oameni, să fie tămăduitor al sufletului, au fost unele dintre ideile exprimate de invitat.

La finalul întâlnirii, din partea seminarului, cei doi invitați au primit o diplomă de exce­lență. De asemenea, elevii semi­nariști au primit invitația de a vizita Sinagoga evreiască din Craiova, precum și sediul oficial al Comu­nității evreiești craiovene.

Întâlnirea a fost încununată de o rugăciune către Dumnezeu pentru cei morți în timpul Holocaustului.