Conferinţă despre Eminescu şi satul românesc în Protoieria Sector 1 Capitală

Un articol de: Pr. Eugeniu Rogoti - 13 Feb 2019

La Biserica Precupeţii Noi din sectorul 1 Capitală a avut loc ieri o întâlnire preoțească în cadrul căreia scriitorul bucovinean Mihai Prepeliţă a evocat personalitatea poetului Mihai Eminescu şi legătura acestuia cu satul românesc.

În prima parte a întâlnirii dedicate unor aspecte administrative, părintele Marin Comănescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 1 Capitală, l-a invitat să le vorbească preoţilor din protoierie pe primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, care a fost însoţit de specialiști din cadrul instituției publice. Cu această ocazie s-a arătat că Primăria sectorului 1 sprijină proiectele eligibile realizate de parohii în domeniile social, cultural şi edilitar.

A urmat conferinţa susţinută de scriitorul bucovinean Mihai Prepeliţă despre personalitatea poetului naţional Mihai Eminescu, însoţită de prezentarea a trei cărţi ale scriitorului, dedicate poetului. Înainte de conferinţă, în Biserica Precupeţii Noi a fost săvârşit un parastas pentru întreaga familie Eminovici.

Mihai Prepeliţă a subliniat în cuvântul său relaţia lui Eminescu cu viaţa satului bucovinean. „Arborele genealogic al familiei Eminovici reprezintă o icoană a tragediei neamului nostru”, a subliniat conferenţiarul. Scriitorul a mai amintit că liceul german din Cernăuţii adolescenţei lui Eminescu, unde acesta l-a cunoscut pe Aron Pumnul, a rămas un model de educaţie până în zilele noastre. La Cernăuţi, pe atunci se vorbeau mai multe limbi, dar nu existau probleme de comunicare între etnii. „Mihai Eminescu ne-a îndemnat să apărăm cauza neamului nostru”, a mai adăugat vorbitorul, făcând referire la opera eminesciană, care acum poate fi lecturată integral.