Conferinţă despre „Frica de a nu reuşi în viaţă“, la Paşcani

Un articol de: Ziarul Lumina - 15 Aprilie 2016

Şcoala, pe lângă asigurarea  unui bagaj strict de cunoştinţe, are şi rolul de a intui, de a remarca şi dezvolta darurile şi aptitudinile care ar putea să constituie o trambulină pentru lansarea în viaţă a elevilor.

Cu cât tinerii îşi descoperă şi dezvoltă abilităţile mai repede, cu atât devin mai încrezători în forţele lor şi în capacitatea de a reuşi în viaţă; cu atât sunt mai optimişti şi mai decişi în alegerea profesiei. În acest demers, un rol din ce în ce mai important îl are Biserica Ortodoxă, care, prin duhovnicii săi, poate contribui la echilibrul spiritual şi poate oferi soluţii la stările de anxietate, de debusolare sau de lipsă de sens prin care trecem. Un pas concret în acest sens s-a realizat luni, 11 aprilie 2016, la  Protopopiatul Paşcani, unde a avut loc conferinţa religioasă cu tema „Frica de a nu reuşi în viaţă“, susţinută de protosinghelul Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului de misiune pentru tineret din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. Părintele Nicodim Petre este un duhovnic îndrăgit şi apreciat de tineri şi găseşte adesea răgazul să-i asculte şi să le înţeleagă problemele. Părintele s-a întâlnit cu profesori de religie şi peste 90 de tineri păşcăneni  într-un dialog unde aceştia au avut ocazia să pună întrebări şi să primească răspunsuri.

S-a accentuat faptul că teama de eşec reprezintă una dintre temerile majore ale oamenilor, strâns legată de teama de a fi criticat sau respins, că este un sentiment pe care cu toţii îl trăim în anumite momente. Fie că este vorba de frica de a vorbi în public, fie că este frica de necunoscut, sau frica de a fi diferiţi de ceilalţi, toate acestea pornesc în special de la necunoaşterea de sine şi de la neîncrederea în Dumnezeu. După cuvântul părintelui, plin de înţelepciune şi căldură, au urmat o serie de întrebări pe care tinerii le-au pus din dorinţa de a înţelege cât mai bine cauzele, manifestările fricii, precum şi modalităţile prin care acest sentiment poate fi depăşit.

Una din concluziile întâlnirii a fost aceea că lipsa iubirii de Dumnezeu şi de oameni pricinuieşte frica. Părintele protosinghel a susţinut că tinerii se pot realiza chiar dacă nu întotdeauna au susţinere materială sau suportul sufletesc necesar. Există cărţi, există oameni şi, mai ales, există Dumnezeu care poate susţine curajul şi tenacitatea noastră. De asemenea, tinerii au aflat că Biserica poate să le ofere tinerilor răspunsuri autentice la întrebările fundamentale ale vieţii şi poate oferi sens, lucru de care avem nevoie cu toţii.

„Din punctul meu de vedere, această conferinţă a fost ceva nou şi foarte frumos pentru mine, ceva diferit. Mi-a plăcut foarte mult subiectul abordat de părintele Nicodim, un părinte drag sufletului nostru. Un om extraordinar care atrage, cu harul său, tinerii spre Biserica Ortodoxă. Am fost plăcut impresionată de cuvintele sfinţiei sale şi ne dorim să vină cât mai des în mijlocul nostru“, ne-a declarat unul dintre participanţi,  Balan Karina Teodora, elevă în clasa a X-a C.

(Prof. Dimitriu Sîrghie Vasilica - Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu“ - Paşcani)