Conferința „Europa: doar Occidentul?”, în cadrul dezbaterilor culturale sibiene

Data: 20 Noiembrie 2015

Asociația Studia Oecumenica împreună cu Centrul de Cercetare Ecumenică al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu organizează cel de-al doilea eveniment din cadrul seriei de manifestări „Dezbateri Culturale Sibiene”, proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu și inclus în Agenda Culturală Sibiu 2015. Evenimentul va avea loc joi, 26 noiembrie, ora 18.30, în Aula Magna a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, str. Lucian Blaga nr. 2A.
Conferința evenimentului cu titlul „Europa: doar Occidentul?” va avea ca subiect elementele comune și diferite ale valorilor tradiției răsăritene și apusene în formarea și dezvoltarea comunității europene. Vor fi invitați doi referenți: din Italia ­ prof. univ. dr. Piero Coda, rectorul Institutului Universitar Sophia, Loppiano, Italia, care va aborda tema: „Umanismul european: criză și provocare” și cunoscutul om de cultură Andrei Pleşu, care va aduce în discuție tema: „La Est de Vest și la Vest de Est”. De asemenea, vor fi invitați și doi conferenți ai comunității sibiene: prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. și prof. univ. dr. Sorin Radu. Prezentarea lucrărilor va fi urmată de dezbateri la masă rotundă și discuții cu publicul. Pentru publicul prezent în sală se va utiliza un sistem de traducere simultană, iar accesul publicului va fi gratuit.
Proiectul „Dezbateri culturale sibiene” are în vedere promovarea dialogului social la nivelul comunității sibiene, având ca subiect teme de interes național și internațional, cu specific economic, social, spiritual și moral, precum și dezvoltarea inter­venției comunitare prin dezba­teri cu ajutorul per­sonalităților în domeniu, recunoscute la nivel internațional, național și local. Organizarea acestor manifestări sub titlul „Dezbateri Culturale Sibiene” oferă o alternativă culturală cu impact asupra comunității locale sibiene, urmărind aducerea în lumină a unor probleme de natură socială, economică și etică. Dificultățile economice actuale au dus la pierderea valorilor tradiționale, la scăderea impactului factorului religios și la diminuarea drastică a credinței religioase de a se putea implica în problemele actuale ale societății. Astfel, factorii educaționali și morali ai credinței religioase trebuie aduși în actualitate și relaționați cu problemele sociale, culturale și etice ale perioadei globalizării, conform comunicatului transmis de Centrul de Cercetare Ecumenică al Uni­versității „Lucian Blaga” din Sibiu.