Conferinţă închinată părintelui Teofil Părăian

Data: 16 Mai 2013

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae şi în prezenţa Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, miercuri, 15 mai, la Timişoara a avut loc conferinţa închinată duhovnicului de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, arhimandritul Teofil Părăian.

Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara şi a avut ca invitat pe Preasfinţitul Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, care a susţinut conferinţa intitulată „Surâsul divin şi experienţa bucuriei în spiritualitatea răsăriteană“. „Tema conferinţei are ca punct de plecare zâmbetul părintelui Teofil Părăian, un părinte al bucuriei duhovniceşti şi al slujirii întru adevăr. Părintelui Teofil îi plăcea mult Psalmul XX, «îl vei veseli pe dânsul întru bucurie cu faţa Ta», motiv pentru care în ultimele conferinţe susţinute a abordat tema surâsului lui Dumnezeu. Conferinţa aduce în atenţie zâmbetul lui Dumnezeu, surâsul divin, ce este el, cum poate fi perceput şi cum poate să răspundă omul chemării divine. Părintele Teofil insista pe ideea că Dumnezeu ne zâmbeşte şi prin aceasta ne cheamă să Îi zâmbim şi noi Lui, căci experienţa bucuriei înseamnă că omul se află sub binecuvântarea şi ocrotirea lui Dumnezeu“, a menţionat Preasfinţitul Sofian Braşoveanul. Alături de studenţii şi profesorii de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie au participat numeroşi timişoreni, veniţi pentru cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Sofian, dar şi pentru a-şi aduce aminte de frumoasele învăţături şi îndemnuri ale părintelui Teofil Părăian, păstrate vii în sufletele credincioşilor timişoreni. 
 
De asemenea, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi la invitaţia Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, joi, 16 mai, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a fost prezent la Catedrala mitropolitană cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara. Cu acest prilej, ierarhii, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, iar la final a fost săvârşită slujba de pomenire a vrednicului de amintire arhimandrit Teofil Părăian. (Valentin Birău)