Conferinţă la Hârlău despre bucuriile şi încercările tinerilor
Tema conferinţei organizată de filiala ATOR Hârlău cu sprijinul Protopopiatului Hârlău a fost „Tânărul între bucurie şi încercare“, conferenţiar fiind pr. dr. Cezar Hîrlăoanu, asistent titular la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.
Coincidenţă sau nu, numele părintelui Cezar are legătură cu numele oraşului nostru: Hîrlău - Hârlăoanu. Făcând un spirit de glumă, am considerat că a poposit pe plaiurile sale strămoşeşti. Părintele ne-a mărturisit că e posibil ca undeva în negura istoriei să se regăsească în acest vechi târg rădăcinile strămoşilor săi, tinerii din Hârlău fiind însă primii care i-au oferit ocazia să ajungă în acest oraş.
Gândurile exprimate de părintele conferenţiar, cât şi răspunsurile venite ca urmare a întrebărilor adresate de tineri au contribuit la dumirirea problemelor de suflet pe care le ridicăm cu toţii la vârsta adolescenţei. Tinerii sunt mereu în căutare. Întâlnirea din sala protopopiatului a fost pentru mulţi dintre noi un început, o motivaţie pentru a afla mai multe despre viaţă, despre sens, un impuls spre lecturi dumiritoare.
„Tinereţea nu e o vârstă, ci intensitatea trăirilor. Tânărul este plin de pasiune, duce un lucru până la capăt indiferent de consecinţe, el şi când greşeşte tot din pasiune o face. Pune foarte mult suflet în tot şi în toate şi de aceea se deosebeşte de adult, care este mult mai raţional“, a subliniat părintele Cezar, creionând portretul tânărului. Am reţinut că o altă caracteristică este dorinţa de cunoaştere; tânărul este un împătimit al cunoaşterii de lucruri noi, oameni noi, oraşe noi, şi chiar dacă în acest parcurs i se întâmplă uneori să cadă, acesta se ridică şi îşi continuă drumul din dorinţa de a-şi atinge scopul. „Cunoaşterea dobândită la tinereţe se transformă în înţelepciune la bătrâneţe. Cea mai importantă trăsătură a unui tânăr este bucuria. Un tânăr nu poate fi trist, nu trebuie să fie trist, şi oare de ce unii tineri sunt trişti? Pentru că aceştia nu ştiu de fapt că sunt fericiţi. Nu există ceva mai trist decât un tânăr pesimist“, ne-a spus părintele.
În finalul conferinţei, părintele ne-a vorbit despre cum ar trebui un tânăr să fie în relaţie cu Biserica şi cu Dumnezeu. Este o problemă de actualitate, o problemă cu care mulţi preoţi parohi se confruntă pentru că nu ştiu cum să-i atragă pe tineri în sânul Bisericii, în comuniune cu Dumnezeu. Părintele ne-a spus „ Dumnezeu este libertate!“. Dumnezeu niciodată nu ne va pune piedici, nu ne vrea răul, ci Dumnezeu trebuie privit de tineri ca un părinte, deoarece acesta este mereu lângă noi, chiar dacă noi nu Îl putem vedea. El este lângă noi şi se bucură de noi. Şi cum Dumnezeu ne este precum un părinte, nu poate fi păcălit niciodată, şi chiar dacă am comis o greşeală, trebuie să o recunoaştem mereu şi să o îndreptăm.
În clipele de pauză ale întâlnirii, tinerii au cântat împreună colinde. (Ivona-Adelina Matei - ATOR Hârlău)