Conferinţă la seminarul ieşean, susţinută de PS Părinte Porfirie de Neapolis

Un articol de: Ziarul Lumina - 25 Septembrie 2015

În după-amiaza zilei de 23 septembrie 2015, a avut loc în capela Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi conferinţa „Ortodoxia şi provocările lumii contemporane“, al cărei invitat a fost PS Părinte Porfirie de Neapolis, Episcop al Bisericii Ortodoxe a Ciprului şi reprezentant al Arhiepiscopiei Ciprului pe lângă Uniunea Europeană.

Aflat în Iaşi cu ocazia ceremoniei de dezvelire a bustului Arhiepiscopului Ciprian al Ciprului, cel ce a vieţuit şi s-a format în Iaşi mai bine de 20 de ani, sfârşindu-şi viaţa muceniceşte în timpul revoluţiei de eliberare a poporului grec din 1821, PS Porfirie a acceptat invitaţia făcută de seminarul teologic ieşean, poposind pentru câteva ore alături de seminarişti, vorbindu-le despre provocările cu care se confruntă un credincios al secolului XXI, secol marcat radical de fenomenul secularizării şi al ateismului, pornind de la cuvintele cunoscutului bizantinolog britanic Steven Runciman - „Secolul 21 va fi secolul creştinismului ortodox“.

„Ca şi reprezentant al Bisericii Ciprului la Bruxelles, sunt martorul unui fenomen de neconceput pentru mine, un ortodox născut într-o ţară creştinată de Sfinţii Apostoli Pavel şi Barnaba: secularizarea. În Occident, până şi puţinele biserici existente sunt transformate în cofetării, spaţii de joacă pentru copii şi magazine. Nici nu aveţi idee cât de binecuvântaţi sunteţi de Dumnezeu că v-aţi născut în România, ţara Sfântului Apostol Andrei. Bucuraţi-va şi vă folosiţi de acest dar pe care vi l-a făcut Dumnezeu, mai ales că sunteţi elevii acestui seminar teologic“, le-a spus Preasfinţitul Porfirie elevilor şi profesorilor prezenţi în număr mare la această întâlnire duhovnicească.

Părintele director Dragoş Bahrim a mulţumit pentru vizită Preasfinţiei Sale şi i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi la conferinţă să mediteze asupra cuvintelor împărtăşite de ierarhul Bisericii Ciprului, gândindu-ne mai ales la contextul social şi interreligios în care ne aflăm. Ciprul, numit şi „insula sfinţilor“, rămâne pentru noi mărturia vie a unui creştinism greu încercat de multe ori de-a lungul istoriei, în acelaşi timp strălucitor în Hristos Domnul. (Gabriel-Andrei Gherasă, preşedinte al cluburilor Aleph din Arhiepiscopia Iaşilor)