Conferinţă la Tomeşti
Preoţii parohi din Tomeşti, dar şi cei din împrejurimi au luat iniţiativa pentru organizarea unei seri de suflet în care să se apropie, alături de credincioşii din zonă, de o mai bună înţelegere a suferinţelor pe care românii întemniţaţi în închisorile comuniste le-au îndurat.
În urmă cu o săptămână, sala de sport din Tomeşti s-a transformat pentru două ore în clasă de istorie. Invitatul special a fost domnul Demostene Andronescu, unul din poeţii închisorilor, care a suferit 12 ani la Jilava, Gherla şi Aiud, între anii 1952-1964.
Trăim într-o lume a contrastelor în care pare să fie ignorate valori istorice şi religioase. În această lume ce caută confortul şi evită sau se teme de-a binelea de efort sfidând ideea de jertfă, apar ca nişte făclii de lumină personalităţile noilor martiri din închisorile comuniste. Se nasc întrebări, câteodată, atunci când citim o carte sau vedem un film despre martiri sau eroi: Oare eu cum aş fi reacţionat în situaţii similare? Oare eu, astăzi, aş fi capabil să renunţ la viaţă pentru libertate şi credinţă? Secolul al XX-lea a rodit aceşti tineri ce au luat drumul crucii şi şi-au petrecut tinereţile în celulele umede şi întunecate al puşcăriilor comuniste. Este de folos pentru noi, ca popor, să ne cunoaştem trecutul, după cum afirma marele istoric Nicolae Iorga: „Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii“.
Pentru a cunoaşte mai profund adevărul despre fenomenul concentraţionar din perioada comunistă, ne punem două întrebări: 1. Câţi deţinuţi politici au fost în România în perioada 23 august 1944 - 22 decembrie 1989? 2. Câţi deţinuţi politici au murit în detenţie? Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, în timpul regimului comunist în România au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată, destinate deţinuţilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români, dintre care 800.000 de oameni au şi murit. Elita politică şi intelectuală a fost exterminată în închisorile de la Aiud, Sighet, Râmnicul Sărat, Galaţi, Craiova, Braşov, Oradea şi Piteşti. De asemenea, deţinuţii politici erau duşi în lagăre de muncă (Canalul Dunăre-Marea Neagră) sau în coloniile de muncă din Balta Brăilei. Dintre personalităţile marcante care au trecut prin teroarea gulagului românesc comunist remarcăm pe Mircea Vulcănescu, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Radu Gyr, Gh. Brătianu, G. M. Cantacuzino, Petre Ţuţea, dar şi monahi şi preoţi de mir: Nicolae Steinhardt, Iustin Pârvu, Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Roman Braga, Dumitru Stăniloae, Ilarion Felea etc. Aceşti oameni remarcabili, care s-au jertfit pentru nişte idealuri nobile, ar trebui să fie modele demne de urmat pentru tânăra generaţie.
De aceea, cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Teofan, în data de 3 mai, la Sala Sporturilor din comuna Tomeşti, judeţul Iaşi, a avut loc o conferinţă cu tema „Mărturisire şi mărturisitori ai credinţei în perioada comunistă“. Conferinţa a fost susţinută de către domnul Demostene Andronescu, unul dintre puţinii supravieţuitori ai acelei perioade nefaste din istoria poporului român, iar moderator a fost părintele arhim. Nicodim Petre, consilier în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Domnul Demostene Andronescu, supranumit şi „poetul temniţelor comuniste“, a împărtăşit celor peste 200 de participanţi la această conferinţă din suferinţele prin care au trecut cei care au fost închişi, dar şi din bucuriile de ordin spiritual pe care le-au gustat mulţi din cei întemniţaţi şi de care nu au mai avut parte în libertate.
Cei prezenţi au înţeles din cuvintele rostite de domnul Demostene Andronescu că supravieţuirea în condiţiile vitrege ale temniţelor comuniste a fost posibilă cu ajutorul rugăciunii şi al poeziei. De asemenea, invitatul i-a îndemnat pe tineri să-şi fixeze un ideal, o ţintă pe care însă să nu o poată atinge niciodată, pentru că viaţa ar deveni plictisitoare.
Cei care au făcut posibilă buna desfăşurare a acestei conferinţe au fost: pr. Florea Gheorghi de la Parohia Tomeşti I, pr. Daniel Lupu de la Parohia Chicerea, pr. Ştefan Bitere de la Parohia Tomeşti II, pr. Gabriel Enachi de la Parohia Tomeşti III, pr. Cătălin Luchian de la Parohia Tomeşti Deal, pr. Iulian Tăbăranu de la Parohia Goruni, pr. Achirei Victor de la Parohia Vlădiceni, precum şi primarul comunei Tomeşti, Ştefan Timofte.
În pauza conferinţei a avut loc un program artistic susţinut de corul „Musica Viva“ al Parohiei „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ - Iaşi, dirijat de doamna Daniela Doroşincă.