Conferința „Marii duhovnici ai perioadei comuniste”
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Timișoara, a organizat joi, 5 mai, în Amfiteatrul I al Universității de Medicină din Timișoara, conferința „Marii duhovnici ai perioadei comuniste”, susținută de conf. dr. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
La acest eveniment au fost prezenți clerici, numeroși tineri îmbrăcați în straie populare, dar și timișoreni dornici de a cunoaște cât mai multe informații despre viața și experiența martirilor și a marilor păstori de suflete din temnițele comunismului. De la Centrul eparhial a fost prezent părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Prelegerea teologului Adrian Lemeni a evidenţiat jertfelnicia unor preoţi şi mireni români care au mărturisit şi au apărat credinţa creştină ortodoxă (prin înţelepciune şi tact pastoral, prin curaj şi fermitate în transmiterea credinţei, prin mărturisire jertfelnică) în timpul prigoanei regimului comunist. Discursul a fost structurat pe trei coordonate: 1. aspecte ale asumării memoriei identității și demnității mărturisitoare; 2. Hristos, paradigma martirajului autentic; 3. rezistența și biruința în închisorile comuniste, prin viața spirituală trăită în duh și adevăr.
Dincolo de o investigație arhivistică și de o simplă prezentare a tertipurilor sclavagismului din societatea consumeristă de astăzi, în care mentalitatea este structurată pe diferite tipare ideologice, profesorul conferențiar a scos în relief atât sensul conștiinței creștine mărturisitoare, cât și importanța asumării adevărului, ca prezență eliberatoare a existenței noastre.
„Faptul de a ne apropia de o asemenea temă precum cea legată de mărturisitorii care au trecut prin iadul închisorilor comuniste denotă, pe de-o parte, un curaj foarte mare, și, în același timp, o responsabilitate care ne revine. Nu este o temă oarecare, ci una care ne obligă la mult mai mult decât de a face o simplă investigație asupra a ceea ce a însemnat experiența din universul concentraționar al închisorilor comuniste. Nu este ușor să vorbim astăzi despre libertatea în duh și adevăr, trăită de acești mărturisitori în închisoare, întrucât este greu să vorbești despre libertate astăzi, când putem alege libertatea de a nu fi liberi. Nu este ușor a vorbi despre primatul duhului în raport cu materialitatea care ne copleșește existența. A asuma exigențele unei vieți spirituale în condițiile societății de astăzi, dominată de tot felul de fantasme, este un imperativ care necesită un curaj deosebit, iar asumarea adevărulului a fost întotdeauna un scandal și o nebunie pentru logica lumii”, a menționat conf. dr. Adrian Lemeni.
Nu în ultimul rând a fost evidențiată și dimensiunea spirituală și interioară a libertății trăite în duh și adevăr. „Deși vorbim cu multă ușurință despre libertate, conștientizăm, cu o anumită dificultate, că nu suntem atât de liberi pe cât invocăm libertatea și că libertatea nu înseamnă o sumă de posibilități exterioare. Libertatea este o taină profundă, ce presupune o interioritate mult mai adâncă decât ceea ce înseamnă exterioritatea unor posibilități. Libertatea este structural legată de adevăr. Nu există libertate autentică în afara adevărului. Ea este consecutivă adevărului”, a afirmat teologul Adrian Lemeni.
Afirmând că mărturisitorii români pot fi atât repere fundamentale în atitudinea pe care au avut-o în timpul prigoanei, cât și soluții veritabile la provocările societății actuale, profesorul conferențiar a conchis: „Este foarte important să asumăm starea de jertfă a celor care au trecut prin închisorile comuniste. În starea de jertfă poți înțelege faptul că ei s-au pus pe cruce, asumând crucea. Numai așa înțelegem că răspunsurile date de acești mărturisitori nu au constat în soluții care țin de o echilibristică a compromisului. Iar fără străduința de a intra în acest duh, de a asuma această stare de jertfă, rămânem exteriori, chiar dacă suntem blindați cu informații”.
Conferința „Marii duhovnici ai perioadei comuniste” face parte din seria de manifestări dedicată anului 2017, declarat de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.