Conferința națională a doctoranzilor şi simpozion internaţional la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană
În perioada 2-3 noiembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca s-a desfășurat Conferința Națională a Doctoranzilor, intitulată „Unitate și Identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul”. Vineri, 2 noiembrie, în sala „Vasile Petrașcu” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a avut loc deschiderea Conferinței Naționale a Doctoranzilor, intitulată „Unitate și Identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul”.
În cuvântul inaugural, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a precizat faptul că orice activitate nu poate fi lipsită de spiritualitate. De asemenea, ierarhul i-a felicitat pe organizatori și le-a urat mult succes participanților.
Gazda evenimentului, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, le-a urat bun venit tuturor doctoranzilor prezenți la această conferință și le-a amintit despre tradiția prestigioasă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, instituție din care și Facultatea de Teologie face parte. După sesiunea inaugurală s-a desfășurat sesiunea de comunicări științifice, unde doctoranzii de la diferite facultăți de teologie ortodoxă din țară au putut prezenta și dezbate diferite teme cu privire la tematica Anului Omagial.
Simpozion internaţional
Evenimentele științifice şi academice continuă și săptămâna aceasta la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române vor conferenția alături de alți invitați, teologi și oameni de cultură din țară și străinătate, la Simpozionul internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, intitulat „Unitate și Identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul” care se desfăşoară în perioada 4-6 noiembrie. La aceste evenimente sunt așteptați teologi, studenți și toți cei interesați de tematica manifestării științifice.
Atât Simpozionul internațional, cât și Conferința doctoranzilor fac parte din suita de manifestări științifice ale facultății, proiectate pentru anul universitar 2018-2019 și se încadrează în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod a anului 2018 ca „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, conform celor spuse de prodecanul facultății, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea.