Conferinţă omagială la Moşna

Un articol de: Iulian Andrei - 26 Iunie 2018

Duminica aceasta, la Căminul Cultural Moşna s-a desfăşurat, începând cu ora 17:00, conferinţa „Marea Unire - act scris cu sângele strămoşilor”. Sala a fost plină cu enoriaşi din parohiile Cercului pastoral „Sf. Ier. Spiridon” din Protopopiatul 2 Iaşi evenimentul fiind înfrumuseţat de cântări patriotice şi dansuri populare ale copiilor îmbrăcaţi în costume populare, în acord cu serbarea Zilei Internaţionale a Iei.

Evenimentul a fost moderat de părintele misionar protopopesc Nicolae Dorneanu. Apoi, părintele lect. dr. Dan Niţă Danielescu a prezentat audienţei idei despre Marea Unire: „Să cinstim memoria eroilor neamului, să cultivăm cu demnitate, în cinste şi cu bucurie multă identitatea pe care o avem. Dacă noi suntem ceea ce suntem azi, aceasta se datorează în primul rând lui Dumnezeu. S-a luptat şi s-a jertfit sânge românesc pentru a se câştiga drepturile noastre. Nu am călcat drepturile, cinstea şi demnitatea nimănui, ci am căutat să ne apărăm, şi aici a fost jertfelnicia de care a dat dovadă poporul român”.

Părintele protopop Marius Daniel Profir a mulţumit la final organizatorilor şi părintelui care a conferenţiat: „În această seară am putut să ne actualizăm nişte principii care stau la baza existenţei poporului român, nişte gânduri care să fie transmise şi celor mai tineri. M-am bucurat văzându-l pe părintele profesor adresându-se mai ales celor tineri, pentru a le aduce aminte că înaintaşii s-au jertfit pentru această ţară şi pentru unitatea ei. Creştinismul şi Biserica ne-a ţinut dintotdeauna împreună!”.

Părintele protoiereu emerit Vilie Doroşincă a felicitat organizatorii pentru prezenţa copiilor la acest eveniment şi a adăugat câteva consideraţii despre tema dezbătută în cadrul conferinţei: „Mă bucur de prezenţa copiilor care au cântat şi au dansat atât de frumos. Ei ne-au amintit de Unirea aceasta Mare, pe care din păcate astăzi nu o mai avem cum trebuie sau unii doresc să nu mai fie. De aceea, ca să putem vorbi de Unirea Mare, trebuie să vorbim de uniri mici: unirea din familie, din comunitate, unirea de neam. Apoi să ne aducem aminte de cei care s-au sacrificat ca noi să ne bucurăm de ceea ce avem astăzi!”.

Conferinţa a fost urmată de o sesiune de dezbateri şi întrebări, precum şi de aprofundarea temei din punct de vedere sociologic, însoţită de prezentarea unor mari personalităţi de către prof. asociat Ciprian Iftimoae de la Facultatea de Sociologie a Universităţii ”Al. I. Cuza”. Prezenţi la conferinţă au fost şi pr. prof. dr. Vasile Nichita, pr. Dumitru Ciobanu, fost preot paroh la Moşna, pr. Dan Damaschin, fiu al satului, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Organizatori au fost preoţii din Cercul pastoral ”Sf. Ier. Spiridon” şi Primăria Moşna.