Conferința pastoral-misionară de primăvară în Episcopia Sălajului
La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc marţi, 24 mai, conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară, a preoților din Episcopia Sălajului. Potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, conferințele pastoral-misionare se desfășoară de două ori pe an, tematica acestor conferințe fiind unitară în întreaga Patriarhie.
Conferința s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, și a fost susținută de către părintele Vasile Pop, de la Parohia Chechiș, Protopopiatul Jibou. Tema tratată a fost în acord cu tematica „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi a „Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016)”, fiind intitulată „Educația ortodoxă a tineretului”.
Prezentarea a fost structurată pe mai multe subcapitole după cum urmează: „Tinerețea, o vârstă a crizei și a idealurilor, într-o societate a crizei și parcă fără idealuri”; „Educația religioasă a tinerilor, rolul Familiei, Bisericii și Școlii”; „Tinerii și creștinismul sau Ce spune Scriptura despre tineri”; „Ce spun Sfinții Părinți despre tineri și Rolul familiei, Bisericii și Școlii în educația religioasă a tinerilor”. După susținerea conferinței au avut loc intervenții ale preoților cu privire la aceste teme.
În acest cadru s-a ținut și un moment de reculegere în amintirea părintelui Viorel Iancău, fost preot la Parohia Derșida care a trecut la Domnul.
În continuare, PS Episcop Petroniu a adresat un cuvânt de mulțumire pentru întreaga activitate a protopopului Ștefan Lucaciu, la încheierea mandatului, cel care a condus frâiele Protopopiatului Zalău timp de 12 ani. Totodată, ierarhul a hirotesit cu această ocazie pe noul protopop al Zalăului, Cătălin Lucaci. Din punct de vedere administrativ, Episcopia Sălajului are în structura sa trei protopopiate, 207 parohii și opt așezăminte monahale în care slujesc un număr de 240 de preoți și diaconi.