Conferinţa „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste” la Deva

Un articol de: Ziarul Lumina - 07 Decembrie 2016

În sala mare a Inspectoratului Școlar Județean Deva, a avut loc cea de-a treia ediție a conferinței teologico-istorice „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”, în prezența Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.

Conferința a avut ca scop prezentarea climatului totalitar al regimului comunist şi evi­dențierea dramei deținuților politici din închisori și din lagăre, spații de exterminare a inte­lectualității și a spiritualității românești, în care au pătimit și numeroși preoți, monahi și credincioși hunedoreni.

În deschiderea manifestării, PS Episcop Gurie a rostit un cuvânt de binecuvântare şi a amintit despre vitejia și statornicia în credință a celor care l-au mărturisit pe Hristos în perioada comunistă, chiar și cu prețul vieții.

În continuare, au urmat mai multe alocuțiuni din partea reprezentanților instituțiilor civile și militare, prezenți la eveniment, apoi, conferința a continuat cu referatul prezentat de Sorin Șipoș, profesor universitar în cadrul Universității din Oradea, care a vorbit pe tema „Un pătimitor în temnițele comuniste: Silviu Dragomir – istoric al Revoluției de la 1848-1849”, iar Adrian Nicolae Petcu, istoric cu numeroase preocupări în cercetarea pătimitorilor din perioada comunistă, a prezentat celor prezenți un referat cu tema „Noi mărturii documentare despre Părintele Arsenie Boca”.

În partea de final a con­ferinței au fost lansate trei volume care se încadrează în tematica manifestării „Avram Iancu (ed. anastatică și studiu introd. de prof. univ. dr. Sorin Șipoș)”, de Silviu Dragomir; „Preoți hunedoreni pătimitori în temnițele comuniste”, de Adrian Nicolae Petcu, și „Altfel despre Părintele Arsenie Boca” (coord. prof. dr. Marius Vasileanu). Manifestarea a împlinit, pe de o parte, îndatorirea de a face cunoscută jertfa acestor mucenici ai neamului românesc, iar pe de altă parte, a marcat un nou eveniment cultural dedicat „Anului comemorativ al Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”.