Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Un articol de: Darius Echim - 21 Mai 2021

Clericii din Protopopiatul Beclean s-au reunit luni, 17 mai, în cadrul conferinței preoțești de primăvară, la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie” de la Nușeni. Tema conferinţei a fost „Parohia ortodoxă română din diasporă: paradigmă misionară multifactorială”, în contextul „Anului omagial al pastoraţiei românilor de pretutindeni”.

Preasfințitul Părinte Benedict Bis­trițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit o slujbă de Te Deum și le-a adresat preoților prezenți un cuvânt de învățătură, în biserica așezământului monahal.

Invitatul conferințelor de primăvară din acest an, arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere cu tema „Parohia ortodoxă română din diasporă: paradigmă misionară multifactorială”, în contextul „Anului omagial al pastoraţiei românilor de pretutindeni”.

Arhim. prof. Teofil Tia a atras atenția asupra faptului că, deși majoritatea celor plecați la muncă în străinătate au făcut-o pentru un trai mai bun, „în Occident, au conștientizat că materialul nu este suficient pentru a-l face pe om fericit și adjuvantul spiritual este obligatoriu”.

Astfel, parohia ortodoxă din diasporă și-a asumat sarcina străveche a Bisericii de a educa tinerele generaţii în spiritul adevăratelor valori, iar „dezvoltarea uluitoare a mijloacelor mass-media nu i-a putut confisca din mers această sarcină”, a mai subliniat pr. Teofil Tia.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de Prea­sfințitul Părinte Episcop Benedict Bistri­țeanul și cu luări de cuvânt din partea preo­ților prezenți, în frunte cu protopopul de Beclean, pr. Dragoș Cristian, și starețul Mănăstirii Nușeni, protos. Paisie Iloaie.

Prima conferință de primăvară a avut loc marți, 11 mai, la Mănăstirea Rebra-Parva, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și i-a reunit pe clericii din Protopopiatul Năsăud.