Conferință preoțească de primăvară la Veneția de Jos, județul Brașov
Ultima conferință preoțească organizată în această primăvară în Arhiepiscopia Sibiului a avut loc vineri, 24 mai, la Veneția de Jos, județul Brașov. La această ultimă conferință din eparhie au participat preoții din Protopopiatul Făgăraș și din Protopopiatul Rupea.
Lucrările conferinței cu tematica dedicată „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” au avut loc în biserica monument istoric din localitatea Veneția de Jos și au fost conduse de consilierul cultural din Arhiepiscopia Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală. Alături de părintele Emanuel Tăvală s-au aflat protopopul de Făgăraș, Iulian Mihai Boac și protopopul de Rupea, Mircea Comșa. Preoții participanți au primit mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
„Suntem la interferența celor două protopopiate care s-au reunit astăzi aici. Din cadrul acestor protopopiate am avut mărturii legate de personalitățile preoților, dascălilor și primarilor gospodari, mărturii care au venit atât din partea părinților slujitori la sfintele altare, precum și din partea a doi cercetători din zona Rupea. Totodată am avut posibilitatea să analizăm astăzi, la fața locului, dacă am putea spune, situația de criză în care se regăsesc parohiile din mediul rural românesc, încercând să identificăm împreună cu părinții tineri care le păstoresc pe acestea și câteva soluții de ameliorare sau chiar de rezolvare a acestor probleme”, ne-a spus părintele consilier cultural Emanuel Tăvală.
Obiceiuri și tradiții din județul Brașov
În cadrul conferinței preoțești de la Veneția de Jos, județul Brașov, au fost prezentate de către preoți trei referate care au evocat personalitățile din satele românești ale Țării Făgărașului și din zona Rupea. De asemenea, au fost evocate obiceiurile și tradițiile din aceste zone ale județului Brașov.
La final, preoții și ceilalți participanți la conferința preoțească au vizitat muzeul sătesc din localitate, în care este prezentată viaţa rurală din trecut a ţăranilor din zonă.