Conferința preoțească de toamnă din Protopopiatul Arad

Un articol de: Pr. Paul Sebastian Orădan - 06 Octombrie 2021

La Mănăstirea Hodoș-Bodrog, marți, 5 octombrie 2021, a avut loc conferința preo­țească de toamnă din Protopopiatul ortodox român Arad. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârșită în biserica monument istoric a mănăstirii, iar lucrările au continuat în trapeza aşezământului monahal, fiind prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfin­țitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

În cadrul conferinței, după ce părintele protopop Flavius Petcuț a rostit cuvântul de bun venit, au fost prezentate trei referate. Părintele protosinghel lect. dr. Nicolae M. Tang a sus­ținut referatul cu titlul: „Valoarea liturgică și culturală a cimitirelor ortodoxe - referințe liturgice și istorice”; cel de-al doilea referent, părintele Gabriel Streulea, preot slujitor la Parohia Arad-Centru, a vorbit despre: „Cinstirea în Biserică a celor adormiți în Domnul. Temeiuri scripturistice și patristice”, iar cel de-al treilea referent, părintele Radu-Ioan Kosztner, preot paroh la Parohia Pecica I, a con­ferențiat despre: „Cinstirea în Biserică a celor adormiți în Domnul - temeiuri liturgice”.

După susținerea referatelor, preotul Teodor Pavel, consilier eparhial la Sectorul patrimoniu, a adus în discuție câteva probleme organizatorice care țin de buna organizare a cimitirelor parohiale, îndrumând preoții la o atenție sporită atunci când vine vorba despre administrarea unui cimitir parohial.

La sfârșitul conferinței, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a felicitat preoții referenți, dând, de asemenea, câteva îndemnuri cu privire la aspectul duhovnicesc, pastoral și administrativ al cimitirelor. După încheierea conferinței, ierarhii arădeni, împreună cu preoții participanți, au săvârșit o slujbă de pomenire pentru episcopii Aradului, parte din ei odihnindu-se în cripta episcopală de sub Altarul de vară al mănăstirii.