Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Marghita

Un articol de: Călin Cotrău - 17 Octombrie 2015

În prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Marghita, Eparhia Oradiei,
s-au reunit joi, 15 octombrie 2015, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă, cu tema: „Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la ceas aniversar – 320 de ani de la atestarea oficială”.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, în prezenţa PS Episcop Sofronie, în biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Marghita, de către un sobor de preoţi format din: părintele Adrian Popovici, consilier economic la Episcopia Oradiei, Călin Cotrău, protopopul Marghitei, și Ioan Şipoş, parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Marghita.

Lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Marghita, fiind deschise prin cuvântul de bun venit adresat de protopopul Călin Cotrău, în care a subliniat importanţa temei conferinţei, mulţumind Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru aleasa purtare de grijă arătată clerului şi credincioşilor din cadrul Protopopiatului Marghita.

Părintele Adrian Popovici, consilier economic, a prezentat, apoi, referatul cu titlul „Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la ceas aniversar – 320 de ani de la atestarea oficială”, întocmit de către pr. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

În încheierea conferinţei, PS Episcop Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, arătând importanța aniversării a 320 de ani de la recunoaşterea oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, prin Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice din 4 martie 1695. De asemenea, la fel ca la conferinţele de la protopopiatele Oradea şi Beiuş, şi la Protopopiatul Marghita ierarhul a adresat un îndemn pastoral preoţilor prezenţi ca să facă cunoscută şi credincioşilor, în special copiilor şi tinerilor, prin predici dar şi cu alte ocazii, istoria bisericească a românilor bihoreni, care atestă, fără tăgadă, prezenţa şi dăinuirea Ortodoxiei pe aceste meleaguri, ce a fost posibilă prin misiunea jertfelnică a ierarhilor şi a preoţilor din Bihor şi Crişana, care s-au luptat şi au suferit mult pentru păstrarea credinţei dreptmăritoare şi a identităţii culturale româneşti.

La final s-a ţinut un moment de reculegere în memoria fostului protopop al Marghitei, preotul Ioan Şugar, trecut la cele veşnice la 24 mai 2015.