Conferinţa preoţească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Un articol de: Ziarul Lumina - 02 Noiembrie 2017

Preoții din Protopopiatul Năsăud s-au reunit în cadrul conferinței preoțeşti de toamnă, marţi, 31 octombrie. Evenimentul  a început cu slujba de Te-Deum, săvârşită în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, în prezenţa Înaltprea­sfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului  şi Sălajului, care a venit însoțit de la Centrul Eparhial de către protosinghelul Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

La finalul momentului de rugăciune, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a evidențiat trei personalități care l-au mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos în anii comunismului, Florea Mureşan, Liviu Munteanu şi Ioan Bunea, care sunt pentru cei din prezent modele de mărturisire. În sala de şedințe a oficiului protopopesc, protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu, a vorbit despre personalitatea Patriarhului Justinian.

IPS Mitropolit Andrei a vorbit preoților despre faptul că „toți martirii şi apărătorii Ortodoxiei din perioada comunistă au avut drept slogan cuvintele Domnului Hristos, care zice: «Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui meu, Care este în ceruri» (Matei 10, 32)”.

Ierarhul l-a amintit apoi pe vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, care a suferit în temniță în vremea comunismului.

A urmat conferința susținută de către ieromonahul Grigore Benea, coordonatorul Memorialului de la Gherla și stareț al Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” din Gherla, care a vorbit despre comunism şi apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă. Protos. Benedict Vesa a adus la cunoş­tința preoților noutățile administrative, din partea Centrului Eparhial, conform pr. Paul Gavriloaie.