Conferință preoțească de toamnă la Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 06 Noiembrie 2017

La Timișoara a avut loc vineri, 3 noiembrie, prima conferință preoțească de toamnă la care au participat preoții din protopopiatele Timișoara I și Timișoara II. Pe temeiul celor hotărâte de Sfântul Sinod la a doua conferinţă preoţească din acest an s-a tratat tema: „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului”.

Evenimentul a debutat în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timișoara-Iosefin, prin săvârșirea slujbei Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos de către preoții slujitori de­sem­nați, în prezența Înalt­preasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

Lucrările conferinței preoțești au continuat în sala de festivități a parohiei, unde a fost prezentat referatul științific de către părintele Daniel Alic de la Parohia „Sfântul Ilie”-Fabric din cadrul Protopopiatului Timișoara II. Conferențiarul a prezentat câteva repere istorice privind apariția comunismului în Europa și România. El a arătat că în anul 1948 s-a declanșat teroarea politică împotriva clerului Bisericii Ortodoxe Române, când 21 de ierarhi ai Bisericii au avut de suferit din cauza credinței și a valorilor creștine, pe care aceasta le propovăduiește de la amvonul său, cum a fost vrednicul de pomenire Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului. De asemenea, au fost evocate portrete de preoți bănățeni care au fost prigoniți și au făcut ani grei de temniță, precum: ­Andrei Adam, Pavel Ciucur, Marcu Cusmanovici, Traian Dobromirescu, Lazăr Magheț, Alexandru Nicolici, Aurel Mihailovici ș.a. S-a afirmat că Patriarhul Justinian, comemorat în acest an, arată prin viața și activitatea sa că a fost un adevărat apărător al credinței ortodoxe și mai ales al clerului în fața abuzurilor comise de regimul comunist. IPS Părinte Mitropolit Ioan a invitat la con­ferința preoțească martori și mărturisitori ai suferinței din lagărul comunist, repre­zen­tanți ai asocia­țiilor foștilor deținuți politici și reprezentanți ai Aso­ciației Foștilor Deportați în Bărăgan. Prin luările de cuvânt și inter­vențiile acestor martori, ce reprezintă adevărate cărți vii de istorie contemporană, s-au evidențiat ororile regimului comunist împotriva celor care L-au mărturisit pe Hristos prin viața lor. Au luat cuvântul: Teodor Stan­ca, președintele AFDP Timiș; pr. Mircea Lăutaș, fost deportat în Bărăgan; pr. Dumitru Vană, preot la Catedrala Mitropolitană, care a adus în ate­nția celor prezenți un episod al rezis­ten­ței anticomuniste în Munții Banatului.

De asemenea, chiriarhul Banatului a spus, la finalul confe­rinței, că anul 1917 reprezintă pentru creștini revenirea la perioada pre-constantiniană. „În anul 313, împăratul Constantin cel Mare, prin Edictul de la Milan, a decretat creștinismul ca religie licită în Imperiul Roman. Acest fapt a permis ca religia creștină să ajungă la inimile milioanelor de oameni, care L-au primit pe Hristos în viața lor. Dar anul 1917, prin Revoluția bolșevică din Rusia, am putea spune că încheie această perioadă creștină și readuce în lume perioada pre-constantiniană, când creștinișmul era o religie ilicită. Iar în anul 1922, Lenin avea ca deziderat exterminarea Bisericii și a preoților. Această plagă a comunismului a atins și România, iar exemplul Patriarhului Justinian reprezintă un model de mărturisitor și apărător al credinței și al clerului din Biserica strămoșească”, a spus Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. Confe­rințe au avut loc în protopopiatele Lugoj şi Făget, 3 noiembrie, iar în Protopopiatul Sânnicolau Mare, la 6 noiembrie, și ­Protopopiatul Deta, în data de 7 noiembrie.