Conferința semestrială a preoților din Eparhia Hușilor

Data: 18 Octombrie 2024

Joi, 17 octombrie 2024, s‑a desfășurat la Vaslui, în prezența Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, conferința semestrială a preoților din cele trei protopopiate (Huși, Vaslui și Bârlad) ale eparhiei.

Întâlnirea a avut loc în sala Centrului cultural județean „Dimitrie Cantemir” din Vaslui și a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată la biserica Spitalului Județean de Urgență „Sfânta Chiriachi” din Vaslui.

Invitatul întâlnirii a fost pr. prof. dr. Stelian Tofană, titularul Catedrei de Studiul Noului Testament de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca.

În cuvântul introductiv, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre locul central pe care Sfânta Scriptură trebuie să îl ocupe în lucrarea preotului.

A urmat apoi expunerea părintelui profesor Stelian Tofană, cu tema: „Biblia în misiunea preotului de astăzi”.

Părintele profesor a afirmat, între altele, că Biblia este biblioteca lui Dumnezeu, precum și puterea lui Dumnezeu, fundamentându‑se pe textele biblice atât din Scriptura Vechiului Testament, cât și din cea a Noului Testament, insistând asupra importanței transmiterii acestei puteri.

Scriptura, Cuvântul lui Dumnezeu, este viața noastră, este mângâiere, valoare, gândire, făclie, far și vorbirea lui Dumnezeu către lume. „Hristosul Cuvântului” se descoperă deplin numai în „Hristosul Euharistic”.

Răspunzând la întrebarea „De ce Scriptura nu dă roade?”, părintele profesor l‑a dat ca exemplu pe Saul din Tars (Sfântul Apostol Pavel): când avea numai cunoștințe despre Iisus, Îl prigonea; când L‑a trăit pe Iisus, a exclamat: „De acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine” (Galateni 2, 20).