Conferinţă semestrială cu preoţii din Protopopiatul Paşcani
Luni, 7 mai 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a poposit la Parohia „Adormirea Maicii Domnului" de la Ruginoasa, judeţul Iaşi, comunitate păstorită de părintele Nicuşor Olariu.
Părintele Mitropolit, însoţit de părintele vicar administrativ Marian Timofte, a fost întâmpinat de dimineaţă de părintele protopop Pavel Postolachi, împreună cu un sobor de preoţi din Protopopiatul Paşcani. Împreună au slujit Sfânta Liturghie pentru toţi credincioşii din zonă, iar la sfârşitul slujbei s-a oficiat un parastas pentru familia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi pentru preoţii şi ostaşii români ce s-au jerfit pentru împlinirea, după multe veacuri, a visului de unire a întregului neam românesc.
Răspunsurile de la strană au fost date de preoţii Coralei „Învierea" a protopopiatului, dirijată de pr. Florin Călăraşu. În cuvântul de învăţătură de la sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a arătat importanţa păstrării unităţii de credinţă şi neam. Cuvântul a fost un preambul la tema conferinţei ce a urmat.
După Sfânta Liturghie, preoţii din Protopopiatul Paşcani au mers împreună cu ierarhul la Palatul Domnitorului Cuza, locul unde s-a desfăşurat conferinţa cu tema „Chipuri de ierarhi şi preoţi care au avut un rol important în desăvârşirea unirii naţionale şi bisericeşti şi reflectarea lucrărilor lor astăzi". Cei peste 90 de clerici au fost întâmpinaţi de doamna Simona Ionescu, director al Muzeului Memorial Ruginoasa, care, pentru început, a prezentat istoria palatului.
Înaltpreasfinţitul Părinte a făcut o incursiune în istorie, arătând celor prezenţi contextul politic internaţional în care a avut loc Prima Mare Conflagraţie Mondială (provocată de interesele marilor imperii) şi cum existase pericolul ca România să dispară ca stat, iar românii să fie o naţie fără ţară. Cu ajutorul lui Dumnezeu însă s-a implinit dorinţa de unitate a românilor care au luptat jertfelnic pentru o singură ţară.
La această întâlnire, subsemnatul, preotul Dan Turcu de la Parohia Hândreşti, susţinând prelegerea, a prezentat auditoriului „Jertfa Bisericii" şi numele ierarhilor şi ale preoţilor ortodocşi care, de-a lungul istoriei, au avut un rol important în desăvârşirea unităţii naţionale şi bisericeşti.
Părintele Mitropolit a făcut unele anunţuri administrative, de interes pastoral şi a acordat audienţe câtorva preoţi, nu înainte ca toţi cei prezenţi, ghidaţi de doamna Simona Ionescu, să viziteze Palatul de la Ruginoasa.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte a adresat un îndemn la rugăciune şi unitate frăţească între slujitorii Sfântului Altar.