Conferinţă şi slujbă de priveghere în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi

Data: 21 Septembrie 2017

Prima ediţie a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi va avea loc în perioada 27 septembrie-1 octombrie.

Timp de cinci zile, unele dintre cele mai cunoscute coruri de muzică bizantină din Grecia, Liban, Serbia, Sf. Munte Athos, Statele Unite ale Americii şi România vor face din Iaşi capitala cântului bizantin. Festivalul va cuprinde concerte, slujbe, conferinţe, expoziţie de manuscrise şi lansări de carte.

Ziua de 29 septembrie îi va avea ca invitaţi pe domnii Răzvan Bucuroiu şi Teodor Baconschi, în cadrul unei conferinţe urmate de o lansare de carte. Conferinţa se încadrează în tematica festivalului, cea de descoperire a frumuseţii bizantine şi de sărbătorire a muzicii bizantine. Titlul conferinţei este „Frumuseţea Bizanţului: de la muzeu la epifanie“. Evenimentul va avea loc la Sala „Sinaxar“ a Muzeului Mitropolitan, începând cu ora 17:00. Conferinţa propune, printre altele, o prezentare a influenţei pe care cultura bizantină a exercitat-o asupra culturii noastre, urmată de o prezentare a surselor care au dus la cunoaşterea culturii bizantine şi a bogăţiei acesteia. Titlul cărţii este „Fascinaţia tradiţiei. Studii patristice şi de istorie a religiilor“.

Seara zilei de 29 septembrie propune participanţilor la festival o întoarcere la frumuseţea privegherilor de altădată, corurile participante fiind reprezentante ale unor ţări cu o tradiţie monastică veche: părinţii din Nea Skiti (Muntele Athos), corul Mănăstirii Hamatoura (Liban) şi Grupul Academic „Byzantion“. Evenimentul va avea loc la Biserica Voievodală „Sfântul Sava“, începând cu ora 20:00. Slujba va cuprinde Vecernia Mare cu Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie. Privegherea va fi săvârşită în cinstea Acoperământului Maicii Domnului.

Nea Skiti aparţine de Mănăstirea “Sfântul Pavel”, aşezământul fiind ctitorit în secolul al XVIII-lea. În acest aşezământ s-au nevoit mari figuri ale mişcării colivazilor, precum Sfântul Nicodim Aghioritul, Athanasie de Mesolonghi şi filosoful Chiril. În secolul al XX-lea aici s-au nevoit Gheron Iosif Isihastul şi ucenicii săi. În prezent, cuprinde douăzeci şi opt de chilii şi colibe, locuite de 40 de călugări. Aici se găsesc, de asemenea, chiliile celor mai renumiţi iconari: Chirileii, Avrameii, Spiridoneii, a monahului Nicon şi a ieromonahului Prodromos. În afară de pictură, călugării de aici se mai ocupă cu sculptura, aurăria, muzica şi agricultura. Corul mănăstirii participă la slujbele de hram ale aşezămintelor athonite, promovând astfel tradiţiile muzicale moştenite.

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iaşi, eveniment organizat de  Sectorul învăţământ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, este menit să promoveze tradiţiile originare ale cântului bizantin. În acest sens, acesta propune evenimente diverse, prin care publicul poate fi informat cu privire la bogăţia culturală a Bizanţului.

Mai multe detalii cu privire la invitaţii festivalului, dar şi informaţii cu privire la program  pot fi aflate de pe site-ul oficial al evenimentului - www. ibmf.ro şi de pe pagina oficială de Facebook - https://www.facebook.com/ www.ibmf.ro. (Ana-Maria Ţoc, coordonatorul pe comunicare al festivalului, Larisa Alui-Gheorghe, secretar al festivalului)