Conferinţa „Tinerii, Biserica şi Marea Unire”, în oraşul Ocna Mureş

Un articol de: Ziarul Lumina - 26 Noiembrie 2018

În parohia ortodoxă Ocna Mureş II a fost susţinută o conferinţă tematică, desfăşurată sub genericul „Tinerii, Biserica şi Marea Unire”. Evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri a avut loc în prezenţa a numeroși tineri, elevi ai şcolilor din localitate, care au fost însoţiţi de profesori de istorie, de religie sau de alţi dascăli.

Primiţi cu pâine şi sare de către elevii clasei a II-a A din cadrul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din localitate, îmbrăcaţi în costume populare româneşti, toţi cei ce au trecut pragul bisericii au primit pliante şi fundiţe tricolore. Acţiunea culturală a început prin săvârşirea unei slujbe de Te-Deum de către protopopul Aiudului, Ioan Bogdan, însoţit de un sobor de preoţi din oraş şi din împrejurimi. S-au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru făuritorii Marii Uniri și pentru înaintaşii care au luptat şi au reuşit să întregească România. S-a remarcat prezenţa celor trei piloni importanţi ai societăţii: Biserica, Şcoala şi Comunitatea. Alături de credincioşi, au participat și copiii de clasele primare şi elevii de liceu.

După încheierea slujbei, profesorul Pantelimon Popovici, istoric şi autor a numeroase studii de specialitate şi monografii, a ținut conferința „Tinerii, Biserica şi Marea Unire”, în care a prezentat informațiile din arhivele şcolilor şi ale bisericilor din comunitate. Profesorul Pantelimon Popovici a amintit numelor preoţilor din întreaga zona ocnamureşeană, care au fost delegaţi la Alba Iulia la evenimentul din 1 Decembrie din 1918. În continuare, cei prezenţi au pus întrebări, la care invitatul a oferit răspunsuri.

La finalul conferinţei, elevii clasei a II-a A de la Şcoala „Lucian Blaga” au prezentat un scurt program de poezii şi cântece patriotice, cărora li s-a alăturat o elevă de la aceeaşi şcoală cu un fragment din poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!”.

Grupul vocal al Liceului „Petru Maior”, condus de profesoara Camelia Ilea, a interpretat cântecul „Treceţi batalioane române Carpaţii”, iar ansamblul „Tradiţii Uiorene” al Casei de Cultură, coordonat de Liliana Stoica, a încheiat momentul închinat Marii Uniri cu două colinde. Concluziile conferinţei au fost prezentate de părintele Traian Ioan Duda, de la Parohiei Ocna Mureș II, iar protopopul Ioan Bogdan şi-a exprimat mulţumirea şi admiraţia faţă de organizarea evenimentului. (Pr. Traian Ioan Duda)