Conferința „Unitatea de neam şi de credinţă”

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 02 Aprilie 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în perioada  1– 29 martie s-a desfășurat la Timișoara ciclul de conferințe prepascale sub genericul: „Unitatea credinţei în Duhul Sfânt”. Acestea au fost organizate de specializarea Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest–Timișoara și Asociația Studenților Creștini Ortodocși, Filiala Timișoara.

Conferințele prepascale desfășurate în această perioadă s-au circumscris temelor Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

În seara zilei de 29 martie, la Centrul eparhial din Timișoara s-a desfășurat conferința pre­pascală cu tema „Unitatea de neam şi de credinţă”, sus­ținută de Părintele Mitropolit Ioan.

La această conferință au participat clerici din eparhie, profesori și studenți ai Facultății de Teologie din Timișoara, profesori și studenți ai Uni­versității de Vest din Timișoara, Secția de Istorie, elevi semi­nariști, dar și numeroși cre­dincioși bănățeni.

Cuvântul Înaltpreasfințitului a adus în atenție contextul istoric al înfăptuirii Marii Uniri de la 1918, personalitățile și preoții implicați în evenimentele desfășurate și contribuția Banatului la acest act major al făuririi Statului și neamului nostru românesc.

„În vizitele mele pastorale prin Arhiepiscopia Timișoarei, în nordul județului Timiș, în Protopopiatul Făget există multe biserici de lemn de o valoare patrimonială inestimabilă; la parohiile Crivina de Sus, Zolt și Bătești se poate observa că pe partea exterioară a bisericii sunt prinse mai multe cruci de lemn. Aceste sunt crucile bătute în bârna bisericii de către părinții feciorilor care nu s-au mai întors niciodată de pe front. Iată cât respect au avut părinții noștri față de cei ce au murit pe front; nu au mai pus crucea în cimitir, ci le-au pus crucea chiar pe trupul bisericii”, a spus Înaltpreasfinția Sa. La finalul serii duhovnicești, Părintele Mitropolit Ioan s-a rugat împreună cu toți cei prezenți pentru sufletul celor care s-au sacrificat pentru înfăptuirea idealului Marii Uniri.

Conferințele prepascale de la Timișoara s-au derulat din inițiativa specializării Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest-Timi­șoara, cu sprijinul Arhiepiscopiei Timișoarei. Fiecare conferință a fost însoțită de imnuri adecvate perioadei Postului Mare, în interpretarea corului Facultății de Litere, Istorie și Teologie.