Conferinţe preoţești ale slujitorilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos și Episcopia Tulcii

Un articol de: Pr. Rareș Bucur - 15 Noiembrie 2017

Preoții din Eparhia Dunării de Jos s-au întrunit luni în conferință preoțească, evenimentul debutând cu Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală de către IPS Arhiepiscop Casian, chiriarhul locului.

După cuvântul de deschidere al IPS Părinte Casian a urmat prelegerea prof. univ. dr. George Enache, de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

A fost apoi vizionat filmul documentar „Patriarhul Justinian Marina. Biserica sub comunism”, realizat de TRINITAS TV.

A urmat prelegerea prof. univ. dr. Radu Preda, directorul executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

În continuare, pr. Eugen Drăgoi, directorul Editurii Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a prezentat aspecte din viaţa unor creştini, clerici şi mireni din zona Dunării de Jos, persecutaţi de regimul comunist, care au mărturisit cu demnitate credinţa ortodoxă.

La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Justinian și mărturisitorii credinței din timpul comunismului.

IPS Casian a încheiat lucrările conferinţei semestriale de toamnă de la Dunărea de Jos, mulţumind atât distinșilor invitaţi, cât şi preoţilor participanţi pentru prezența la acest eveniment.
Conferință preoțească a fost luni și la Tulcea, întâlnirea debutând cu Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica cu ceas de către Preasfințitul Părinte Visarion, chiriarhul locului. Apoi a fost săvârșit și un Parastas pentru vrednicul de pomenire Patriarh Justinian și toți apărătorii și mărturisitorii credinței ortodoxe în timpul regimului comunist.

Desfășurarea propriu-zisă a evenimentului a avut loc în Sala „Mihail Kogălniceanu” a Consiliului Județean Tulcea, la ea luând parte toți preoții din cele trei protopopiate ale eparhiei: Tulcea, Babadag și Niculițel.

Conferința a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Visarion, care în cuvântul de deschidere a făcut amintire despre semnificația zilei de 13 noiembrie, când Biserica pomenește pe marele dascăl al lumii și ierarh Sf. Ioan Gură de Aur, evocând totodată și personalitatea celui de-al treilea Patriarh al României, Justinian Marina.

Prelegerea dedicată vieții și activității Patriarhului Justinian Marina a fost susținută de către pr. lect. univ. dr. Ionuț Holubeanu de la Facultatea de Teologie „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța.

În a doua parte a conferinței, au fost vizionate mai multe proiecții dedicate momentului, între care și filmul documentar „Patriarhul Justinian Marina. Biserica sub comunism”, realizat de către TRINITAS TV.