Conferinţe preoţeşti în Arhiepiscopia Sibiului
Preoţii din protopopiatele Braşov, Bran-Zărneşti şi Săcele s-au întâlnit ieri, 2 iunie, la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Şcheii Braşovului pentru a participa la prima conferinţă preoţească de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului. Conferinţa a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Alături de ierarh s-au aflat cei trei protopopi din protoieriile menţionate: părintele Dănuţ-Gheorghe Benga, părintele Gheorghe Colţea şi părintele Sorin Şerban. În debutul conferinţei, părintele Dănuţ-Gheorghe Benga a prezentat tema discuţiilor, a misiunii parohiei în contextual societăţii actuale şi i-a prezentat pe cei trei preoţi din cele trei protopopiate care au susţinut referate elaborate pe diferite subiecte legate de această temă. Mai apoi, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit preoţilor despre realităţile şi necesităţile misionare din parohii.
„Toate lucrările misionare ale Bisericii au o importanţă extraordinară. Ele se împlinesc prin mai multe metode, existând o mulţime de posibilităţi pentru a menţine şi amplifica lucrarea duhovnicească, spirituală, socială, culturală, cu scopul pregătirii oamenilor pentru mântuire, cu scopul conducerii lor pe calea mântuirii. Există şi un scop vremelnic, acela de a trăi într-o comunitate şi într-o comuniune cu semenii noştri. Toate aceste lucrări se realizează în parohie, dar şi în mănăstire“, a spus ierarhul.
Fundamente dogmatice, patristice şi istorice
A urmat susţinerea celor trei referate pregătite pentru conferinţă. Astfel, părintele Dan Obancea de la Parohia Turcheş I, Protopopiatul Săcele, a prezentat în referatul său coordonatele dogmatice, patristice şi eclesiologice ale misiunii parohiei astăzi, iar părintele Bogdan Petecilă de la Parohia Fundata, Protopopiatul Bran-Zărneşti, a prezentat coordonatele istorice ale acestei lucrări misionare. În cele din urmă, aspectele de ordin practic ale misiunii parohiei în prezent au fost prezentate de părintele Cristian Muntean, de la Parohia Braşov-Cetate I.
„Fiecare prezentare a avut frumuseţea ei, arătându-se fundamentarea dogmatică, patristică şi istorică a misiunii parohiei, iar în partea aplicabilă s-a subliniat faptul că Biserica trebuie să identifice cauzele problemelor din societate, mai ales secularismul. De asemenea, s-a evidenţiat nevoia implicării active a tinerilor în viaţa Bisericii“, ne-a spus protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga.
La întâlnirea preoţilor braşoveni a fost prezent şi inspectorul de religie din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, dr. Sorin Joantă, care a prezentat preoţilor noi posibilităţi de colaborare între parohii şi şcolile de pe raza acestora. Sorin Joantă i-a îndemnat pe preoţi să se implice şi mai mult în activităţile unităţilor de învăţământ, pe baza parteneriatelor semnate între instituţii. La final, au fost discutate şi alte probleme de ordin pastoral-administrativ.