Conferințe preoțești în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Un articol de: Irina Ursachi - 01 Noiembrie 2022

Cu binecuvântarea Înaltprea­sfin­țitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în perioada 31 octombrie - 10 noiembrie 2022, în cele cinci protopopiate ale eparhiei se desfășoară conferințe preoțești pastoral-misionare. Tema întâlnirilor clericale a fost dată de specificul anului 2022 în Patriarhia Română: „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

Seria evenimentelor a debutat luni, 31 octombrie, cu întâlnirea la care au participat preoții din cadrul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

Ziua a început cu săvârșirea Sfintei și Dum­nezeieștii Liturghii în biserica Parohiei „Naș­terea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc de către preoții protopopiatului, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al eparhiei, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și pr. Aurel Goraș, proto­iereu.

La finalul slujbei, ierarhul a hirotesit întru iconom stavrofor 12 slujitori cu o bogată activitate liturgică desfășurată în ultimii 20 de ani și a oferit distincții eparhiale clericilor cu o activitate pastoral-misionară deosebită.

După rostirea rugăciunii, a urmat apelul nominal și cuvântul de bun venit al Înaltprea­sfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Confer­ința a debutat cu expunerea referatului intitulat „Rugăciunea - mijloc de a dobân­di Duhul Sfânt. Metode prac­tice pentru intensificarea rugăciunii”, susținut de pr. Cris­tian Gabriel Butnaru de la Parohia Benea. Studiul a adus în atenția celor prezenți o parte dintre cele mai importante aspecte ale rugăciunii și aplicarea acestora în zilele noastre, în vederea îmbo­gățirii vieții spirituale.

A urmat lucrarea părintelui Iulian Borgovan de la Parohia Dorna Arini, referitoare la „Sfin­ții isihaști - modele de rugăciune personală pentru creștini”. Referatul a eviden­țiat unele aspecte din opera a trei părinți nevoitori ai Ortodoxiei, Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Paisie Velicicovschi, modele de sfințenie și rugăciune neîntreruptă.

Apoi a fost vizionat filmul „Ru­gă­ciunea, cale spre desă­vârșire”, material care sintetizează cuvin­te ziditoare ale marilor duhovnici din ultimele decenii, atât din țara noastră, cât și din Grecia, viețuitori în Muntele Athos. Filmul, producție TRINITAS TV, a prezentat fragmente din cuvintele de în­văță­tură despre rugăciune ale celor care și-au dedicat viața lui Hristos, între care arhimandriții Cleopa Ilie, Arsenie Papacioc, Teofil Pârâian, Sofian Boghiu, ieroschimonahul Dionisie Ignat, schimonahul Iosif Vatopedinul ș.a.

În a doua parte a întâlnirii au fost expuse pro­puneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului eparhial Suceava privitoare la activitatea parohiilor.