Conferințe preoțești la Târgoviște și Călărași

Un articol de: Marius Nedelcu - 03 Noiembrie 2016

Marți, 1 noiembrie, au avut loc două conferințe pastoral-misionare preoțești în două eparhii din Muntenia, Arhiepiscopia Târgoviștei și Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Tema conferințelor a fost dedicată Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Conferința pastoral-misionară de toamnă din Eparhia Târgo­viștei a reunit preoți din protoieriile Târgovişte Sud şi Titu și s-a desfășurat la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii „Valahia” din Târgovişte. În cuvântul său, Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a evidențiat importanța tiparului în misiunea pastorală a Bisericii, cele mai importante momente ale activității misionare a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și rolul său în generalizarea limbii române în cultul bisericesc și actualitatea discursului său omiletico-catehetic, a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgo­viștei. În cadrul conferinței au susținut referate: pr. Adrian Ignat (Parohia Stolnicu din Târgoviște), pr. Ștefan Vlada (Parohia Ghergani) și pr. Alexandru Ghiță (Parohia Tărtășești).

Tot marți, a avut loc Conferinţa pastoral-misionară de toamnă care a reunit toţi preoţii din cele trei protopopiate ale judeţului Călăraşi: Olteniţa, Lehliu și Călăraşi. Preasfinţitul Părinte Vin­cen­țiu, Episcopul Sloboziei și Că­lărașilor, a participat la slujba de Te Deum de la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Volna, din municipiul Călăraşi, ulterior, toţi clericii deplasându-se la Sala Amfiteatru a Casei de Cultură a Consiliului Judeţean din Călăraşi.

În cuvântul său, Preasfinţia Sa a vorbit despre personalitatea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, despre rolul său major în cultura bisericească și laică a poporului nostru, despre lucrarea de traducere în limba română a cărților bisericești și tipărirea lor, se arată pe site-ul eparhiei sf-esc.ro. Subiectul conferinţei preoţeşti a fost dezvoltat de trei referenţi: diac. Constantin Ni­colae (Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Volna); pr. Bogdan Anca (Parohia Sărulești Sat, Protopopiatul Lehliu) și pr. Gabriel Cire­șoiu (Parohia Fru­mu­șani, Protopopiatul Oltenița). În continuarea conferinței, părin­ții protopopi din cele trei protopopiate ale județului Călărași au trecut în revistă acti­vitățile desfă­șurate în acest an.