Conferințe prepascale, organizate în Arhiepiscopia Timișoarei

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 02 Martie 2019

Catedra de Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și Asociația Studenților Creștin Ortodocși (ASCOR), Filiala Timișoara, organizează în perioada 28 martie – 18 aprilie sesiunea de comunicări prepascale, cu genericul „Satul românesc, vatră de credință strămoșească și identitate națională”.

Prima conferinţă, cu titlul „Strana Bisericii Ortodoxe din satul românesc – izvor de cultură muzicală și sursă de inspirație pentru marii compozitori români”, va avea loc în 28 martie și va fi susținută de pr. lect. dr. Radu Bogdan. De asemenea, tot în aceeași zi, diac. lect. dr. Iosif Stancovici va prezenta un referat cu titlul „Chipuri de lucrători ai Domnului în Pământul Făgă­duinței - Crâmpeie din viața satului în Banatul sârbesc”.

Următoarea conferință va avea loc în 4 aprilie, cu tema „Pateric și leadership. De la știința omului către știința Domnului”, prelegere ce va fi susținută în Sala A01 a Universității de Vest, de către dr. Alexandru Sbârnă.

Seria de conferinţe va continua în 11 aprilie cu o nouă temă dedicată „Anului omagial al satului românesc”, care va fi susţinută în Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Ierarhul va susține conferința cu tema „Țăranul român în dialog cu cerul”. Ultima conferință prepascală, cu titlul „Viața rurală românească pe lungul drum dintre Flămânzi și Uniunea Europeană”, va avea loc în 18 aprilie, în Aula Academiei Române, Filiala Timișoara, și va fi susținută de acad. prof. univ. dr. Păun Ion Otiman. În cadrul fiecărei confe­rințe, Corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, dirijat de pr. lect. dr. Radu Bogdan, va susţine un recital coral specific perioadei Postului Mare.

Conferințele prepascale organizate în Arhiepiscopia Timi­șoarei fac parte din seria de manifestări dedicate anului 2019, declarat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al satului  românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.