Conferinţele „Glasul Bisericii în cetate” la Zalău

Un articol de: Ziarul Lumina - 28 Mai 2016

Seria de conferințe sub genericul „Glasul Bisericii în cetate” a continuat la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj din Zalău, cu o nouă întâlnire, joi, 26 mai. La acest eveniment, invitatul Episcopiei Sălajului a fost cunoscutul pediatru prof. univ. dr. Nicolae Miu care a prezentat în fața auditoriului comunicarea cu tema „Medicină și Religie - Dăruind vei dobândi”.

Conferinţele „Glasul Bisericii în cetate” sunt organizate de Episcopia Sălajului în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Organizatorii au ca scop să invite personalități din diverse zone ale cunoașterii: teologie, istorie, educație, demografie, psihologie, sociologie, medicină, bioetică ș.a. De asemenea, dorinţa organizatorilor este de a facilita dialogul între invitat şi public, pornind de la temele anunţate.

În sala Dialoguri Europene, a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în prezenţa Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, a pr. Gabriel Gârdan, consilier cultural şi a unui numeros public, prof. univ. dr. Nicolae Miu, profesor emerit al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, a susținut comunicarea „Dăruind vei dobândi”.

Profesorul dr. Nicolae Miu, este considerat ca fiind unul dintre cei mai renumiți specialiști în Pediatrie, fost decan al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, vreme îndelungată șeful clinicii de Pediatrie II din Cluj-Napoca.

Partea a doua a conferinței a fost dedicată întrebărilor venite din sală. Au fost, astfel, atinse teme precum vaccinurile, ali­mentația copilului, limita până la care trebuie să intervină medicul în cazurile unor boli terminale. De asemenea, s-a abordat tema avortului și demnitatea actului medical atât din partea pacientului cât și a cadrelor medicale. Aici, s-au abordat şi probleme privind neajunsurile din sistemului medical din România și despre faptul că de multe ori, actul medical este subordonat aspectului economic. Nu a lipsit din discuție problema prelevării de organe și a morții cerebrale. Profesorul doctor Nicolae Miu a evidențiat în cadrul inter­ven­țiilor sale necesitatea ca medicul să devină credincios.

Medicul pediatru Nicolae Miu este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, cu studii efectuate între anii 1960-1966, şi cu Diploma de merit. Este doctor din anul 1974 când a susținut o teză de pionierat pentru vremea respectivă, având ca temă „Magneziul în patologia copilului”. A coordonat peste 50 de teze de doctorat, cu discipoli care în prezent sunt reputați medici în țară și străinătate.