Conferinţele preoţeşti din Arhiepiscopia Sibiului, la final

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 06 Noiembrie 2015

Ultima conferinţă preoţească de toamnă din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului a reunit slujitorii sfintelor altare din cele cinci protopopiate ale judeţului Sibiu. Conferinţa a avut loc ieri, 5 noiembrie şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Lucrările conferinţei au avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna”. Alături de ierarh, în prezidiu s-au aflat vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, consilierul cultural eparhial, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală şi părinţii protopopi. În debutul conferinţei, s-a ţinut un moment de reculegere şi de rugăciune pentru victimele tragediei de la Bucureşti, iar IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe preoţi să-i pomenească la sfintele slujbe pe cei care şi-au pierdut viaţa în cumplitul incendiu. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe preoţi să se implice în ajutorarea familiilor aflate în doliu, precum şi pe răniţii aflaţi în spitalele din Bucureşti.

În cadrul conferinţei au fost prezentate proiectele noului Departament eparhial educaţional de formare continuă şi misiune. Conducătorul acestui departament, Alexandru Dădîrlat a vorbit preoţilor despre viitoarele colaborări în proiecte misionare şi mediatice, menite să facă mai bine cunoscută activitatea filantropică, socială, culturală şi misionară din parohii.

Învăţăturile Sfântului Ioan Hrisostom

Tema conferinţei de la Sibiu a fost legată de viaţa, învăţăturile şi activitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, comemorat anul acesta pe cuprinsul întregii Patriarhii Române. Câte un preot din fiecare protopopiat a susţinut câte un referat cu subiecte legate de tema generală a conferinţei.

„Au fost abordate teme legate de Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur, cum ar fi «Chipul preotului ortodox reflectat în tratatul despre preoţie al Sfântului Ioan Gură de Aur», sau aspecte ceva mai practice, cum ar fi «Familia din perspectiva Sfântului Ioan Gură de Aur», sau «Educaţia copiilor», ca o pregustare a temei Anului omagial 2016, al Educaţiei tineretului ortodox, şi în acelaşi timp am avut şi o meditaţie legată de vocaţia şi misiunea preotului din societatea românească de astăzi”, ne-a spus consilierul cultural Emanuel Tăvală.
Au fost discutate şi probleme administrative, un punct important fiind programul hramului Catedralei mitropolitane din 30 noiembrie, când este prăznuit Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Preoţii din Protopopiatul Sibiu au fost îndemnaţi să participe la manifestările duhovniceşti dedicate hramului, împreună cu enoriaşii din parohii.