Conferinţele preoţeşti în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Un articol de: Darius Echim - 13 Mai 2021

În perioada 11 mai – 17 iunie se desfăşoară conferințele preoțești de primăvară, în cele nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Prima conferință de primăvară a avut loc marți, 11 mai, la Mănăstirea Rebra-Parva, și i-a reunit pe clericii din Protopopiatul Năsăud. Conferința a fost deschisă cu o slujbă de Te Deum, la finalul căreia Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului, a sfințit noile clopote ale mănăstirii.

Întâlnirea a continuat în sala de ședințe a așezământului monahal, unde ierarhul a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc. De asemenea, a argumentat tema omagială a anului 2021 proclamat ca „An omagial al pastorației românilor din afara României” și „An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere pe tema „Parohia ortodoxă română din diasporă: paradigmă misionară multifactorială”, în contextul anului omagial al românilor de pretutindeni.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de ­Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit ­Andrei și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu.

Conferințele de primăvară se vor desfășura în protopopiatele următoare: Beclean (17 mai), Bistrița (20 mai), Huedin (25 mai), Gherla (31 mai), Cluj II (7 iunie), Turda (8 iunie), Dej (15 iunie) și Cluj I (17 iunie).