Congres Internațional al Culturii Române la Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 18 Iunie 2018

În Aula festivă a Academiei Române - filiala Timișoara a avut loc vineri, 15 iunie, deschiderea Congresului Internațional al Culturii Române, cu tema „Unitatea limbii și a culturii româneˮ. Este prima ediție a acestui congres desfășurat în urbea de pe Bega, în perioada 14-16 iunie. La ședința inau­gurală a participat și Înaltprea-­ sfințitul Părinte Ioan, Arhiepis­copul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, iar invitatul special a fost acade­micianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Cuvântul de deschidere a aparținut acad. Ion Păun Otiman, președintele Academiei Române - filiala Timișoara, care a mulțumit tuturor membrilor filialei, cercetătorilor și profesorilor care s-au dăruit activității de cercetare cultural-științifică.

Invitatul special al acestei primei ediții a fost acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a susținut conferința cu tema: „Cultura română și dimensiunea istorică în Banatul medievalˮ. De asemenea, pentru că ziua de 15 iunie reprezintă un reper important în cultura noastră națională, președintele Academiei Române a vorbit și despre rolul lui Mihai Eminescu pentru istoria, cultura și limba română.

În continuare, Părintele Mitropolit Ioan a susținut referatul intitulat „Unitatea prin cultură și credințăˮ, unde a evidențiat că unirea românilor are ca fundament Rugăciunea lui Iisus și a fiilor unui neam. „Hristos S-a rugat ca toți să fie una și binecuvântează unitatea și îi dă numeralului unu o conotație majoră, în care iubirea transcende cifra. Realizarea uni­tății unui popor nu este doar rezultatul unor acțiuni politice, militare și diplomatice, ci și rodul Rugăciunii lui Hristos și a fiilor unui neam. În acest sens, vedem în procesul de unire a românilor și pe cei mai înalți fii ai Bisericii. La baza unității unui neam stau iubirea, cultura, limba și graiul, toate acestea generând conștiința unității, ca valoare de ordin divino-uman. Unitatea este o do­rință sfântă, izvorâtă din Rugăciunea lui Iisus”, a precizat Părintele Mitropolit Ioan.

Prof. univ. dr. Crișu Dascălu, cercetător științific I la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, a prezentat cu această ocazie lucrarea Enciclopedia Banatului, volumul „Literaturaˮ, ediția a II-a.

Participanții la eveniment au putut vizita expoziția „Marea Unire reflectată în documentele de ar­hi­vă, realizată de Arhivele Națio­nale, Serviciul Județean Timiș.

Lucrările congresului au continuat pe cele 4 secțiuni propuse: Marea Unire, în perspectivă istorică; Slova tipărită, Biblioteci, cărți, presă; Biserica, Școala și Limba; Literatură și Memorialistică.

În cadrul Congresului Interna­țional al Culturii Române au participat, alături de academicieni, și reprezentanți ai diplomației românești, ai administrației ju­dețene, europarlamentari, clerici, cercetători, profesori, studenți, precum și numeroși oameni de cultură din întregul Banat.

Această primă ediție a fost organizată de Academia Română - filiala Timișoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, în colaborare cu Consiliul Jude­țean Timiș, Biblioteca Județeană „Lucian Blagaˮ din Alba Iulia, Societatea Enciclopedică a Banatului, Consiliul Local și Primăria comunei Giroc.

Parteneri în cadrul evenimentului au fost Mitropolia Banatului, Universitatea Politehnică din Timișoara, Institutul de Cultură a Românilor din Voivodina (Serbia), Consulatul General al României la Gyula (Ungaria), Arhivele Naționale - Serviciul Jude­ț­ean Timiș, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Română de Istorie a Presei.