Congres național catehetic la Mănăstirea Caraiman

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 24 Septembrie 2024

Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova găzdu­iește în perioada 23-25 septembrie cea de-a 17-a ediție a Congresului național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”. Tema propusă pentru ediția din acest an este „Tradiție, noutate și actualitate în lucrarea catehetică și activitatea cu tinerii în Biserica Ortodoxă Română”.

Subiectele dezbătute în cadrul întrunirii au vizat problematici privind activitatea catehetică la nivel eparhial și parohial, precum și organizarea celei de-a 17-a ediții a Concursului național catehetic care va fi dedicat Anului centenar al Patriarhiei Române. 

Lucrările propriu-zise ale congresului au debutat astăzi, 24 septembrie. După Sfânta Liturghie, părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal coordonator al Biroului de catehizare a tineretului, a rostit un cuvânt introductiv în care au fost prezentate și aspecte organizatorice. 

În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care a vorbit despre programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și importanța lui pentru edu­cația spirituală a tinerilor, îndemnându-i pe cei implicați la responsabilitate. „Sunt multe lucruri care trebuie apreciate și lăudate, dar trebuie să fim și realiști și să vedem în ce măsură utilizăm la maximum resursele oferite de acest proiect și în ce măsură implicarea noastră este una rodnică și nu rămâne o simplă rutină. Trebuie să avem o foarte mare atenție, după cuvintele Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul atunci când le vorbea creștinilor pe care îi critica adeseori pentru năravuri, spunând că de gâtul lui sunt atârnate sufletele celor încredințați lui spre păstorire. Trebuie să ne desfășurăm lucrarea sub această înaltă exigență. Sunteți mai în măsură decât mine să evaluați contextul în care copiii și tinerii de astăzi își desfășoară educația și trăiesc într-o societate care, din păcate, le întinde o mulțime de capcane de o varietate infinită, lucru cu care noi nu ne-am confruntat. Or, acest program, «Hristos împărtășit copiilor», care adună un număr apreciabil de tineri din țara noastră, este un foarte bun prilej de a-i dobândi pe acești copii pentru Biserică, pentru Dumnezeu. Ne implicăm cu toată empatia în această lucrare care este deosebit de importantă pentru viitorul neamului, pentru viitorul Bisericii. Anual, sute de tineri participă la activitățile organizate de Biserica noastră. Acești tineri, stând lângă Biserică şi fiind implicați în activități libere, sunt expuși într-o măsură foarte mică riscului de a dezvolta dependențe de droguri sau de altă natură. Prin activitățile noastre, trebuie să arătăm societății cât de importantă este Religia ca disciplină în şcoală şi cât de importante sunt aceste activități, care trebuie sprijinite la nivel local şi central”, a afirmat Preasfinţia Sa.

Partea introductivă a întâlnirii s-a încheiat prin prezentarea temei, a agendei și a obiectivelor congresului. După o scurtă pauză, conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru Religie în cadrul Ministerului Educației, a susținut prelegerea intitulată „Paradigme, provocări și perspective religioase în contextul educațional, cultural și geopolitic actual”. În continuare, ­Romeo Moșoiu, consilier în cadrul aceluiași minister, a vorbit celor prezenți despre „Sinergia dintre Biserică și Școală în activitatea educa­țională și formarea copiilor și tinerilor”. Programul primei părți a congresului a fost completat de pr. prof. dr. Liviu Vidican Manci, care a prezentat lucrarea cu titlul „Cateheza parohială şi lucrul cu tinerii ieri şi astazi în Biserica Ortodoxă Română”. Pr. dr. Florin Marica, manager al proiectelor „Alege școa­la!” ale Patriarhiei Române, a susți­nut referatul intitulat „Inițiative, proiecte de impact și modele de bună practică în activitatea catehetică parohială și lucrul cu tinerii”.

În a doua parte a zilei, părintele Mihai Pavel va prezenta reperele generale pentru agenda catehetică eparhială a anului 2025, dedicat Centenarului Patriarhiei Române, iar inspectorul eparhial Mihai Paraschiv va face o trecere în revistă a evenimentelor locale organizate în anul 2024, în cadrul Întâlnirii Tineretului Ortodox, și a perspectivelor manifestării pentru anul 2025.