Congres Nepsis France 2018 la Paris

Un articol de: Pr. Alexandru Ojică - 21 Feb 2018

La catedrala ortodoxă română „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” a avut loc, sâmbăta trecută, Congresul Nepsis France. La această întâlnire anuală au participat peste 50 de tineri, re­prezentanți ai parohiilor ortodoxe române din Hexagon.

După o scurtă prezentare a activităților Nepsis din 2017 în fața Adunării Generale a Protopopiatului Franței, tinerii au avut un dialog cu părintele Philippe Dautais de la Parohia „Sfân­tul Nectaire și Sfânta Foy” - Centrul de studii și rugăciune „Sfânta Cruce”. „Tinerii au diverse posibilități de a se implica în viața Bisericii. Pot merge să cânte la strană, își pot aduce con­tribuția la activită­țile catehetice. Însă viața Bisericii nu se rezumă doar la aspectul liturgic. E nevoie de o mărturie a tinerilor în viața societății, a ce­tății în care trăiesc și cunosc diferite raportări ale semenilor lor în ceea ce privește viziunea despre această viață și toate aspectele ce decurg din ea”, a spus părintele Philippe Dautais.

În partea a doua a zilei, au avut loc diferite ateliere în care tinerii s-au cunoscut mai bine și au prezentat viața parohiilor din care provin. S-au amintit activită­țile ce au avut loc în anul 2017 și s-au făcut diferite propuneri pentru anul 2018. Astfel, în perioada 23-30 mai 2018 va avea loc un pelerinaj în Cappadocia destinat tinerilor din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Însoțitorul grupului va fi părintele Iulian Nistea de la Catedrala Mitropolitană din Paris, coordonator al activităților Nepsis France. „A fost o mare bucurie să fim alături de tinerii coordonatori Nepsis veniți dintr-un număr important de parohii ortodoxe de pe teritoriul Franței. Ziua de sâmbătă ne-a arătat că împărtășim aceleași valori ortodoxe și că acestea ne dau dorința de a continua să ne implicăm în viața Bisericii. Această implicare se bazează pe colaborarea dintre tineri și preot în fiecare parohie și are ca scop organizarea de acti­vități nu doar la nivel parohial, ci și regional, specifice zonei în care trăiesc”, a spus Maria Cristina Milea, președinte al Nepsis France.

Asociația de tineri Nepsis a fost înființată în noiembrie 1999 cu scopul de a-i ancora pe tineri în viața Bisericii, atât din punct de vedere liturgic, cât şi cultural, social, filantropic.

În cei aproape 20 de ani de activitate, diferite ge­nerații de tineri Nepsis și-au adus contribuția, fiecare în manieră proprie, la păstrarea și trans­miterea credinței ortodoxe și a valorilor Ortodoxiei într-o societate ce cunoaște diferite grade și nuanțe de laicizare.