Consfătuire a profesorilor de religie din județul Ialomița

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 12 Octombrie 2021

Consfătuirea profesorilor de religie din județul Ialomița a avut loc joi, 7 octombrie 2021. Întâlnirea, desfășurată în mediul online, a fost organizată de părintele profesor Ion Marian, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Ialomița.

Părintele inspector a prezentat agenda de lucru a întâlnirii, care a cuprins subiecte precum cadrul legislativ, programe și manuale școlare, grade didactice, activități metodice, dar și diverse recomandări. A fost prezentată și tematica aleasă de Sfântul Sinod pentru anul 2022, care a fost declarat drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a crești­nului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, partici­panții la consfătuire fiind îndemnați să ia parte la activitățile și concursurile care vor fi organizate cu acest prilej împreună cu elevii lor.
Întâlnirea a fost onorată de oaspeți de seamă, printre care s-au numărat Vasile Timiș, inspectorul general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educației Naționale; Carmelușca Prelucă, inspector școlar general adjunct pentru județul Ialomița; Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației; părintele George Jambore, inspector patriarhal, și Adin Diaconescu, inspector eparhial. Fiecare interlocutor a vorbit despre importanța acestei discipline în viața copiilor, a principiilor morale necesare dobândirii unui caracter creștin și a exemplului de bunătate pe care profesorul este chemat să îl arate elevilor.

Inspectorul general pentru disciplina Religie, Vasile Timiș, a vorbit despre provocări ale didacticii și psihologiei religioase, precum: discursul religios în contextul provocărilor ecleziale, educaționale și sociale ale secolului al 21-lea; valențe și implicații cognitiv-comportamentale ale educației și experienței religioase; abordarea interdisciplinarității în cadrul activităților didactico-religioase. Tot în cadrul întâlnirii, părintele Marin Sebastian, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, a prezentat oferta educațională pentru anul școlar 2022-2023, ofertă pe care profesorii de religie o vor aduce la cunoștință elevilor din clasele a 7-a și a 8-a, dar și părinților acestora. De asemenea, metodistul Theodora Vild, de la Casa Corpului Didactic Ialomița, a prezentat oferta de cursuri de formare pentru profesorii de religie, invitându-i pe aceștia în cât mai multe proiecte și activități alături de elevii lor.

La final, părintele inspector Ion Marian a evidențiat rolul pe care îl are profesorul de religie în colaborarea cu preotul din parohie. Au fost oferite câteva recomandări în ceea ce privește respectarea parteneriatelor Școală-Biserică, studierea atentă a legislației și adaptarea demersului didactic la vârsta și nivelul de achiziție al elevilor.