Consfătuirea anuală a profesorilor de religie

Un articol de: Darius Echim - 02 Octombrie 2018

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a avut loc consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Cluj. Cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei a adus în vederea cadrelor didactice importanța literaturii și a culturii vechi, care este înlocuită treptat de mijloacele moderne de socializare.

Ședința de lucru a avut loc în Aula Fa­cultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezența Înaltprea­sfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care le-a adresat celor pre­zenți și câteva sfaturi în ceea ce privește activitatea pe care o vor desfășura în noul an școlar.

În cuvântul său de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a adus în vedere și importanța literaturii și a culturii vechi, care este înlocuită treptat de mijloacele moderne de socializare.

În contextul Anului Centenar de la Marea Unire din 1918, prof. univ. dr. Ioan Bolovan a susținut o prelegere, având ca temă câteva caracteristici ce au stat la baza unirii: „Democrație, demnitate și diplomație în făurirea României Mari (1848-1920)”.

De asemenea, la întâlnirea cadrelor didactice care predau disciplina religie în școli, a rostit o alocuțiune președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, care a adus în vedere una dintre actualele probleme cu care se confruntă educația, atât cea religioasă, cât și cea culturală și anume cea a inculturației.

În cea de a doua parte a întâlnirii, inspectorul de religie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, părintele Marian Sidon a prezentat câteva aspecte de ordin administrativ. Acesta a adus în vedere și importanța „întâlnirii profesorului cu elevii, întâlnire care se transformă într-o comuniune, pentru că orice experiență didactică trebuie să deschidă cerurile”.

Totodată, s-a discutat despre organizarea unor acțiuni, despre programele școlare actuale, noul manual pentru clasa a VI-a, organizarea cercurilor metodice și prezentarea noii metodologii de organizare și desfășurare a com­pe­tițiilor școlare.

Pe lângă cadre didactice care predau disciplina religie în învățământul preuniversitar, la consfătuire au participat: pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.