Consfătuirea catehetică anuală din Arhiepiscopia Iaşilor

Un articol de: Pr. Ştefan Zaharia - 09 Octombrie 2018

Cateheza înseamnă dialog... o nouă ipostază a unui demers formator... cateheza cheamă inima şi mintea omului să-L descopere pe Iisus Hristos. Aceste frânturi de mărturii ne sunt hrană tuturor celor care lucrăm în acest petec de ogor al Domnului numit catehizare. Cu imboldul dezvoltării programelor catehetice, cu nădejdea în dragostea lui Dumnezeu şi cu responsabilitatea pregătirii cadrului cunoaşterii Lui, am organizat cea de-a V-a ediţie a Consfătuirii catehetice anuale din Arhiepiscopia Iaşilor.

Cine suntem noi? Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor. Acest articol de presă este despre noi şi mai ales despre dumneavoastră. O informare şi o invitaţie către toţi cei care vor ca împreună cu preotul comunităţii lor să meargă împreună pe drumul către Dumnezeu.

Casa „Ierusalim-Hozeva” din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ a găzduit, în perioada 1-4 octombrie 2018, pentru analiza anului catehetic curent şi pentru proiectele din anul viitor: Programa catehetică, formatul şi organizarea trainingului catehetic pentru preoţi, tematica afişelor catehetice, definitivarea criteriilor de evaluare a activităţii catehetice, volumul catehezelor demonstrative, activităţile fiecărui departament din cadrul Biroului pentru cateheză eparhial şi calendarul întâlnirilor permanente.

Alături de echipa noastră, alcătuită din părintele dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză, şi preoţii responsabili cu cateheza din cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor, am avut bucria de a-i primi între noi, pentru formularea unor proiecte comune, pe părintele dr. Ioan Paul Valenciuc, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pe părintele Daniel Ionel Marari, inspectorul eparhial al Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pe părintele Cosmin Gurbernat, consilierul cultural şi comunicaţii media al Episcopiei Huşilor, pe părintele Serafim Banari şi pe părintele Alexei Semionov din Arhiepiscopia Chişinăului. Părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul Sectorului educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost prezent, de asemenea, în zilele de final ale consfătuirii, pentru a aduce cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, pentru a-şi exprima aprecierea pentru activitatea catehetică din Arhiepiscopia Iaşilor şi pentru a pune în lumină unitatea, eforturile şi rezultatele echipei Biroului de catehizare.

Care a fost programul fiecărei zile a consfătuirii

Luni, 1 octombrie 2018, au fost prezentate câteva materiale video legate de activitatea catehetică din Arhiepiscopia Iaşilor şi rapoartele activităţii inspectorului şi a responsabililor cu cateheza din perioada octombrie 2017 - octombrie 2018, în parohii, protopopiate şi în echipa Biroului eparhial. Programa catehetică 2019 a fost prezentată în formă de broşură, legată şi finalizată în procent de 50%, şi a fost supusă analizei în plen şi completărilor tuturor responsabililor.

Cea de a doua zi, 2 octombrie 2018, a înregistrat o activitate de echipă, finalizarea discuţiilor pe baza Programei catehetice 2019, întocmirea rapoartelor de activtate pentru fiecare dintre departamentele Biroului de catehizare: Administrativ, Comunicare, Materiale catehetice şi Activităţi catehetice şi analiza generală a anului catehetic 2018. De asemenea, s-a discutat pe seama organizării trainingurilor catehetice pentru preoţii ce vor susţine cateheze demonstrative în anul 2019 şi s-a definitivat tematica afişelor „Cuvânt catehetic” pentru anul viitor. În seara aceleeaşi zile, s-au prezentat activităţile culturale şi catehetice din eparhiile sufragane ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Miercuri, 3 octombrie 2018, s-au stabilit proiectele comune ale Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor cu reprezentanţii eparhiilor invitate, pentru anul 2019. Toţi participanţii au avut o vizită de lucru la mănăstirile Varatic şi Agapia, urmată de o şedinţă pentru clarificarea criteriilor de evaluare a activităţii catehetice din eparhie. S-a propus editarea unui volum de cateheze model, alese dintre catehezele demonstrative susţinute până acum în protopopiate, care să fie un sprijin pentru cei care vor să intensifice această activitate în parohii.

Ultima zi, joi, 4 octombrie 2018, a debutat cu Sfânta Liturghie săvârşită în sobor în Biserica „Sfântul Ioan Iacob” din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi”. Discuţiile au continuat cu propunerile pentru teambuildingul pentru responsabili şi stabilirea sarcinilor pentru concursul catehetic patriarhal, trainingurile catehetice şi programarea catehezelor demonstrative din anul 2019. Totodată, au fost trecute în revistă afişele catehetice din acest an, s-a stabilit editarea unor materiale catehetice de mare importanţă pentru preoţi şi credincioşi şi s-a întocmit programarea întâlnirilor permanente ale Biroului pentru cateheză din ultima perioadă a acestui an şi pentru anul 2019.

Invitaţi din alte eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi din Mitropolia Basarabiei

Concluziile acestei consfături catehetice anuale ne-au fost oferite de către părintele dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză: „A fost o consfătuire reuşită, care şi-a atins obiectivele. Faptul că este a V-a ediţie îşi arată roadele printr-o lucrare mai eficientă şi mai realistă, raportată la experienţa care există în parohii. Atmosfera a fost destinsă, fapt sesizat şi mai ales în tihna slujirii Sfintei Liturghii. A fost încă un prilej de a constata cât de rodnic şi odihnitor este lucrul în echipă, cu atât mai mult într-o asemenea echipă precum cea a Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor”.

Prezenţa invitaţilor din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Mitropolia Basarabiei a deschis drumul unor proiecte comune, reprezentanţii acestor eparhii mărturisind acest lucru.
„Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, am participat la Consfătuirea anuală a Arhiepiscopiei Iaşilor, unde am prezentat activităţile Biroului eparhial de catehizare pentru perioada septembrie 2017-septembrie 2018. În toate proiectele catehetice implementate în Eparhia noastră au fost implicaţi peste 10.000 de tineri şi copii. Mai exact, este vorba despre Concursul naţional anual de creaţie; Programul eparhial «Ca toţi să fie una în Hristos Domnul» din cadrul proiectului cultural-catehetic eparhial «Cateheze în parohii» (ediţia a IV-a); Proiectul eparhial cultural-catehetic tip Şcoala de vară; Proiectul catehetic «Toacă şi ie moldovenească» - Oneşti (ediţia a III-a), «Tânărul oneştean», «Tânărul băcăuan», precum şi diverse conferinţe pentru tineri. Am discutat şi despre posibilitatea desfăşurării de traininguri catehetice comune în fiecare eparhie, despre crearea unor proiecte comune care să fie implementate la nivelul fiecărei eparhii, proiecte ce vizează activităţile de tip Şcoala de vară şi taberele, precum şi pelerinaje catehetice”, ne-a declarat părintele Daniel Ionel Marari, inspectorul eparhial al Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

„În Episcopia Huşilor, la iniţiativa Părintelui Episcop Ignatie, s-au intensificat activităţile cu caracter catehetic, adresate în special tinerei generaţii. Astfel, atât Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi Vaslui, cât şi taberele şi şcolile de vară pentru tineret au avut o componentă distinctă catehetică. Acest lucru vine în completarea activităţilor catehetice derulate prin programele naţionale «Hristos împărtăşit copiilor» şi «Alege şcoala». Aceste activităţi la nivel eparhial trebuie să se regăsească cât mai constant şi la nivel de parohie, de comunitate. În contextul provocărilor societăţii de astăzi, este mare nevoie de o catehizare cât mai intensă şi eficientă. Trebuie să ieşim din clişeele de gândire privitoare la modul în care transmitem învăţătura de credinţă şi să o facem accesibilă unui public bombardat de tot felul de ideologii agresive. Din acest motiv, activităţile Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor se constituie într-un model de bună practică, întâlnirile de acest gen fiind de un real folos, căci lucrurile de esenţă sunt rezultatul împreună-sfătuirii, al efortului de echipă”, a adăugat pr. Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Huşilor.